Ринок акцій в середу трохи підріс, але оптимізм був затьмарений падінням нафти на даних про запаси в США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій в середу трохи підріс, але оптимізм був затьмарений падінням нафти на даних про запаси в США

Фондовий ринок
150
Ринок акцій в середу трохи підріс по більшості blue chips та індексах на вітчизняному попиті, але оптимізм "биків" увечері був затьмарений падінням нафти на даних про зростання запасів сировини в США.
За підсумками торгів індекс ММВБ виріс до 1435,01 пункту (+0,51%), індекс РТС - до 1538,43 пункту (+0,17%), вартість більшості основних "фішок" на біржах виросла на 0,1-2,3%.
Ф'ючерс на індекс РТС пішов в "мінус" до базового активу на 0,6 пункту, що говорить про відсутність позитивних очікувань спекулянтів.
На ФБ ММВБ виросли акції ВТБ (РТС: VTBR) (+2,3%), "Норнікелю" (РТС: GMKN) (+0,3%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+0,4%), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+1,9%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+0,6%), "Татнафти" (РТС: TATN) (+1,2%), "Транснафти" (РТС: TRNF) (+0,8%).
Подешевшали папери "Газпрому" (РТС: GAZP) (-1,3%), "ЛУКОЙЛу" (РТС: LKOH) (-0,6%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-1,7%), "Полюс Золота" (РТС: PLZL) (-1,7%).
На світових фондових майданчиках до вечора середи індекси демонстрували зниження, що було підігріте новинами з Китаю. Європейський індекс FTSE знизився на 0,7%, в США індекси просіли в межах 0,3%.
Негативом для ринків стало збільшення китайським ЦБ у вівторок норми обов'язкових банківських резервів по депозитах на 50 базисних пунктів, що спрямовано на охолодження економіки, оскільки кредитний бум в країні загрожує напружити інфляцію і створити "бульбашки" на ринках різних активів.
В Європі в середу вийшла різнополярна статистика, деяку підтримку "бикам" надали дані з Великобританії: промвиробництво в країні в листопаді зросло на 0,4% при прогнозах підвищення на 0,3%.
У Франції споживчі ціни в грудні зросли сильніше за прогноз (інфляція склала 0,9% при прогнозі зростання на 0,8%), проте в Німеччині падіння ВВП торік перевищило чекання (ВВП впав на 5% при прогнозі зниження на 4,8%), що сприяє збереженню м'якої грошово-кредитної політики Європейського Центробанку.
Нафта в середу скотилася нижче $80 за барель WTI на новинах з Китаю і даних Міненерго США про запаси сировини в країні, що розчарували інвесторів. Запаси нафти минулого тижня зросли на 3,7 млн барелів (очікувалося зростання на 1,5 млн), запаси бензину збільшилися на 3,791 млн барелів (очікувалося зростання на 1,7 млн), резерви дистилятів зросли на 1,353 млн барелів (очікувалося зниження на 1,3 млн).
Ціна березневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI в середу впала до $79,03 за барель (-2,6%).
Увечері міністерство фінансів США опублікує дані про бюджет країни в грудні, а Федеральна резервна система опублікує черговий регіональний огляд стану економіки США, який за кольором обкладинки називають Beige Book.
Аналітик компанії "Nettrader.ru" Богдан Зварич вважає, що відскік ринку в "плюс" став наслідком покупок тих інвесторів, хто виявився поза паперами і не зміг взяти участь у зростанні, що сталося в перший торгівельний день року.
"В даному випадку "жадність" може виявитися поганим порадником. Зовнішній фон залишається негативним. Дії ЦБ Китаю ще позначаться на динаміці як зовнішніх майданчиків, так і російського ринку, внаслідок чого зниження буде продовжено. Важливим чинником для найближчих днів стане блок статистики, що виходить в четвер і п'ятницю в США, а також звіти Intel і JP Morgan Chase. В тому випадку, якщо дані виявляться негативними, зниження відновитися, що може призвести до повного закриття післяноворічного гепу, - вважає він.
Звіт Міненерго США в середу підтвердив зростання запасів нафти, значить, продажі на ринку можуть посилитися, що призведе до відновлення негативної динаміки. З технічної точки зору, ф'ючерс на нафту марки Brent, пробивши підтримку на рівні $80 і повернувшись в коридор, нижнім кордоном якого є рівень $75, фактично скасував сценарій висхідного руху, метою якого міг стати рівень $87 за барель. При цьому досягнення контрактом рівня $77,5 стане підтвердженням цього скасування, вважає Б.Зварич.
За словами аналітика ІК "Церіх Кепітал Менеджмент" Олега Душина, позитивні очікування, сформовані за рахунок недавнього ралі, дозволили інвесторам закрити уранішній "геп" вниз по індексу ММВБ. Інтересом проти падіння ринку користувалися деякі енергетичні акції, бо прийшли дані про зростання вироблення електроенергії в грудні. Вийшли в "плюс", незважаючи на відносну перекупленість, акції Сбербанку. Поточні опори по індексу ММВБ розташовані на позначках 1433-1434 пункти, метою підйому є рівні 1459-1460 пунктів.
За словами управляючого активами компанії "Пілгрім Ессет Менеджмент" Ігоря Кисселя, ринок поки залишається волатильним через невизначеність подальшого руху: ніхто зараз не має якихось обґрунтованих ідей, куди рухатися.
"Продавати акції масово ніхто не хоче, а для об'ємних покупок треба спочатку звикнути до нових цінових рівнів. Це стосується не лише російського ринку, але і світових. В порівнянні з попередніми роками, можна відзначити незалежність руху цін в окремих паперах, навіть в рамках одного сектора акції поводяться по-різному. Наприклад, з початку року виділяються активним зростанням акції "МРСК Холдингу" (РТС: MRKH), які має сенс включити в свій портфель. Тим паче, що цього року папери компанії потрапили в рекомендаційні листи декількох крупних західних банків", - сказав він "Інтерфаксу-АФІ".
"Сценарій першого кварталу на ринку я бачу так: спочатку зростання на свіжих грошах, потім масовий продаж і обвал цін, а потім повернення до досягнутих рівнів", - додав І.Киссель.
На думку старшого трейдера ІК "Максвелл Капітал" Михайла Молодова, акції "МРСК Холдинг" можуть зростати на двох ідеях. "По-перше, не виключено, що папери можуть увійти в розрахунок індексу MSCI. По-друге, цього року компанія розміщує додаткову емісію за ціною, як було заявлено, близькою до ринкової, тому її зараз можуть розігрівати на цій ідеї", - вважає він.
В цілому, ринок чекає сигналів на покупку. Грошей вільних в портфелях багато, рано чи пізно їх почнуть вкладати, але для цього потрібний привід. Поки ринки трохи зажурилися на новинах з Китаю, але в США ставку підвищувати найближчим часом не будуть, це підтримує ринки. Цілком можливо, що сигналом для руху ринків стануть грудневі дані щодо роздрібних продажів у США, які вийдуть в четвер. У першому кварталі, вірогідно, ми маємо підрости або мінімум консолідуватися на поточних рівнях", - вважає Молодов.
Індекси в США напередодні впали на фоні слабшої, ніж очікувалося, звітності Alcoa, а також кроків Китаю з охолодження економіки.
Вартість акцій Alcoa звалилася за підсумками торгів на 11%. Чистий збиток Alcoa за підсумками кварталу склав 28 центів на акцію в порівнянні із збитком в $1,2 млрд, або $1,49 на акцію, рік тому, коли ціни на алюміній були на мінімальному рівні.
Без врахування одноразових витрат Alcoa, згідно опублікованої звітності, заробила б 1 цент на акцію, тоді як аналітики в середньому прогнозували прибуток в 5-6 центів на акцію.
На цьому тижні квартальну звітність опублікують, серед інших, Intel і JPMorgan Chase & Co. За прогнозами аналітиків, сукупний прибуток компаній з індексу S&P 500 в четвертому кварталі 2009 року зріс на 62%.
Фондові індекси Азії в середу опустилися вперше за 4 сесії через падіння цін на нафту й мідь і підвищення норми резервування ЦБ Китаю по депозитах. Котирування цінних паперів авіаперевізника Japan Airlines обвалилися на рекордний 81% на побоюваннях, що компанія подасть заяву про банкротство.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ в середу лідерами зниження стали акції "Сьомого континенту" (РТС: SCON) (-3,1%), "АвтоВАЗу" (РТС: AVAZ) (-2,7%), "КАМАЗу" (РТС: KMAZ) (-2,5%).
Виросли папери "Мечелу" (РТС: MTLR) (+8,7%), "Белону" (+6,7%), "МРСК Холдингу" (+6,5% звичайні і +12,2% "префи"), "Сєвєрсталі" (РТС: CHMF) (+6,5%), "Разгуляю" (РТС: GRAZ) (+4,9%), "Акрону" (РТС: AKRN) (+5,8%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $7,247 млн, в секції RTS Standard оборот досяг $343,35 млн, на ФБ ММВБ обсяг операцій перевищив 44,384 млрд рублів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас