Точка зору: За прогнозами курсів валют стоять матеріальні інтереси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: За прогнозами курсів валют стоять матеріальні інтереси

Валюта
1482
За прогнозами курсів валют, які сьогодні надають деякі експерти, стоїть їх матеріальний інтерес. Таку думку висловив почесний президент громадської організації "Народні фінанси", заступник міністра фінансів України Олександр Савченко.
За його словами, коментарі щодо курсу валют сьогодні залежать від того, грає експерт на підвищення або на пониження гривні. Ті, хто робить прогнози стосовно коливання валют на ринку, переслідують свої інтереси. З одного боку, сьогодні Україна є країною, валюта якої недооцінена в світі найбільше. При цьому, наприклад, експортерам вигідно говорити про те, що гривня девальвуватиме, вони можуть прогнозувати, що курс буде 10-12 грн./дол.
В той же час курс валют в Україні визначають сьогодні попит і пропозиція, об'єктивні чинники, такі як експорт, імпорт, а також суб'єктивні. Також є психологічний аспект - настрій громадян, відзначив О.Савченко.
"Крім того, важливо, якими у нас будуть органи грошово-кредитної влади - яким буде центральний банк і яким буде Міністерство фінансів. Це два фундаментальні чинники", - сказав він. Рівновага цих чинників і призведе до визначення курсу, вважає О.Савченко.
"Тому що можна говорити про тенденції стосовно коливання курсу валют. Влада має бути моральною і чесною - і Нацбанк, і Мінфін, щоб провадили нейтральну політику. А найкраща політика - коли курс ринковий", - упевнений заступник міністра. На його думку, лише такий курс дає правильну відповідь, куди краще вкладати гроші на тривалий термін, а куди не треба. "А якщо курсом маніпулювати, то це веде лише до заробляння грошей валютними спекулянтами", - підкреслив О.Савченко.
На думку голови правління громадської організації "Народні фінанси" Володимира Ланового, значення курсу не буде пов'язане з прогнозуванням, це політичне питання. Нацбанк не дає ніяких орієнтирів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас