В США суд заморозив рахунок Центрального банку Аргентини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В США суд заморозив рахунок Центрального банку Аргентини

Казна та Політика
893
В Нью-Йорку за рішенням суду частково заморожений рахунок Центрального банку Аргентини, заявив міністр економіки цієї латиноамериканської країни Амадо Буду.
Заборона була накладена на використання 1,7 млн дол. на рахунках аргентинського уряду, проте надалі ця сума може бути збільшена до 15 млн дол., повідомляє Associated Press.
Як зазначає Буду, це рішення, швидше за все, було прийняте під тиском кредиторів, які вимагають від Буенос-Айреса виплати 20 млн дол. боргу і 9 млн дол. відсотків з нього.
В 2001р. в Аргентині був оголошений дефолт, який торкнувся лише приватних іноземних кредиторів. У 2005р. країна оголосила про реструктуризацію боргу приватним кредиторам, більшість з яких погодилися отримати 30% з кожного долара, який їм належав. Проте чверть з них відкинули такі умови і почали судові процеси в США і Європі проти Аргентини.
Часткове замороження рахунків Центробанку Аргентини не єдиний скандал, пов'язаний з цією установою. 8 січня 2010р. президент країни Крістіна Фернандес де Кіршнер відправила у відставку главу Центробанку Мартіна Редрадо, проте останній за рішенням суду був відновлений на посаді. Приводом для гострого протистояння між президентом і главою Центрального банку стала відмова останнього виділити з державного резерву Аргентини майже 6,6 млрд дол. на виплату зовнішнього боргу країни в 2010р.
Фернандес де Кіршнер планувала створити фонд з виплати боргу, розмір якого повинен був скласти 48 млрд дол. Велику частину грошей влада країни планувала узяти з резервів Центробанку. За словами М.Редрадо, він сам не може прийняти рішення про виділення коштів, на це потрібна воля парламенту країни (конгресу), перша сесія якого мала відбутися в березні 2010р.
Врешті суд не лише відновив Редрадо на посаді, але і наклав заборону на використання золотовалютних резервів країни до тих пір, поки це питання не буде винесено на обговорення в обох палатах парламенту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас