Світові банки мають намір боротись проти нововведень Базельського комітету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові банки мають намір боротись проти нововведень Базельського комітету

Валюта
1409
Банки світу не збираються здаватися без бою, оскільки, на їх думку, нові вимоги Базельського комітету з банківського нагляду про посилення вимог до капіталу кредитно-фінансових установ, які залучають позиковий капітал для фінансування дочірніх компаній, підірвуть основи галузі, пише Financial Times.
Зокрема, банкам буде складніше розширювати операції в країнах, що розвиваються, зазначають аналітики.
Мета Базельського комітету - змусити банки відмовитися від включення міноритарних часток в дочірніх компаніях до загального акціонерного капіталу групи. Проте при цьому банки повинні будуть повністю відображати будь-які потенційні збитки своїх "дочок".
Банкіри вважають, що "нові правила проб'ють діри в капіталі" цілої низки банків Великобританії, єврозони, Японії, оскільки фінкомпанії вже знаходяться під тиском з боку національних регуляторів.
Наприклад, в Credit Suisse підрахували, що дотримання нових правил призведе до зниження достатності капіталу першого порядку на 0,7 відсоткового пункту з поточних 9,6%. Найбільше постраждають HSBC, BNP Paribas, Credit Agricole і Natixis.
В цілому аналітики вважають пропозицію Базельського комітету "драконівською і потенційно руйнівною для галузі".
"Пропозиція про міноритаріїв - це жах. Проте банки настільки налаштовані проти неї, що вона ніколи не пройде етап узгодження. Наприклад, японську банківську галузь такі заходи просто вб'ють", - вважає аналітик банківського сектора з MF Global Саймон Моен.
Як зазначають експерти, банки вже виробляють стратегію боротьби з пропозицією Базельського комітету, остаточне рішення з якого буде прийняте до кінця цього року.
Позицію банків можуть підтримати і деякі регулятори: зокрема, Банк Італії невдоволений пропонованими правилами і закликає Базельський комітет переглянути низку положень.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас