Польща провела пенсійну реформу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща провела пенсійну реформу

Казна та Політика
1223
В Польщі набув чинності закон, що значно зменшує пенсії приблизно 40 тис. громадян. Нововведення поширюється на колишніх працівників спецслужб соціалістичної Польщі і чиновників, так або інакше причетних до введення в грудні 1981 року військового становища. Розмір зменшення пенсії залежить від стажу роботи в спецслужбах і рангу пенсіонера. Так, виплати колишньому главі Польської Народної Республіки (ПНР) Войцеху Ярузельському зменшено удвічі - до 1 тис. євро.
Новий закон набув чинності з 1 січня 2010 року. У преамбулі до документа вказано, що "комуністичний режим спирався на широку мережу служб безпеки, які фактично виконували роль політичної поліції, порушували права людини і переслідували тих, хто боровся за демократію і незалежність Польщі". У зв'язку з цим, говориться в законі, колишні співробітники спецслужб і чиновники прорадянського режиму і позбавляються пенсійних привілеїв.
Одним з тих, кого зачепив закон, став колишній президент ПНР Войцех Ярузельський, який, будучи першим секретарем Польської об'єднаної робочої партії, оголосив військове становище в грудні 1981 року. Якщо до кінця минулого року він отримував пенсію у розмірі 8,4 тис. злотих (2 тис. євро), то віднині йому доведеться задовольнятися лише половиною цієї суми.
Втім, чимало поляків вважають, що і такої суми для пана Ярузельського забагато. Адже, для порівняння, пенсія лікаря в Польщі становить близько 2 тис. злотих (490 євро). Тим більше, нагадують недоброзичливці, самого Войцеха Ярузельського нині звинувачують в "керівництві озброєною злочинною організацією, що мала на меті скоєння злочинів". Саме так в Польщі зараз іменують Раду національного порятунку, якій уряд ПНР передав владу після введення військового стану 13 грудня 1981 року.
Тим не менше ініційований урядом закон вже викликав різкий протест з боку депутатів сейму (нижньої палати парламенту Польщі) від Союзу демократичних лівих сил (SLD). Вони стверджують, що таким чином влада намагається покласти на окремих людей колективну провину за минулі справи і події. Представники SLD вже подали апеляцію до конституційного суду Польщі, вимагаючи скасування закону. Розгляд справи заплановано на сьогодні.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас