ВіЕйБі банк виходить із родини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВіЕйБі банк виходить із родини

Фондовий ринок
9433
Нідерландська компанія TBIF, котра володіє 63% акцій ВіЕйБі Банку, оголосила про намір збільшити присутність в банку до 98%. Для цього інвестори викуплять 35% акцій, що залишилися в сім'ї Сергія Максимова, приблизно за 24 млн євро і повернуть їм 11,6 млн євро, вкладених у вигляді субординованого кредиту. Банкіри вважають відсторонення сім'ї Максимових від ВіЕйБі Банку вимушеним кроком, оскільки розвиток банку вимагає значних вливань.
Як і передбачав "Комерсант-Україна", сім'я Сергія Максимова планує повністю вийти з капіталу ВіЕйБі Банку. Вчора інвестиційна група Kardan N.V., що володіє 90% голландської компанії TBIF, заявила, що TBIF уклала рамкову угоду про купівлю акцій в "іншого великого акціонера ВіЕйБі Банку", аби довести свою частку до 98%. Як повідомляв "Комерсант-Україна", після останнього збільшення капіталу ВіЕйБі Банку на 150 млн грн. TBIF в грудні минулого року стала власником 63% акцій банку, а частка сім'ї Максимова зменшилася приблизно до 35%. "Очікується, що сума операції зі збільшення частки TBIF до 98% складе близько 24 млн євро залежно від умов ринку на момент закриття операції.
Крім того, протягом 12 місяців після завершення трансакції TBIF рефінансує субординований кредит у розмірі 11,6 млн євро, наданий ВіЕйБі Банку акціонером, який продаватиме свої акції", - зазначається в повідомленні Kardan.
За даними НБУ, на 1 жовтня 2009 року ВіЕйБі Банк займав 27-е місце за активами (7,44 млрд грн.) з власним капіталом у розмірі 748,6 млн грн. Його основними власниками на 1 жовтня були TBIF Financial Services N.V. (48,91%) і громадянин Росії Сергій Максимов (безпосередньо - 19,98%; опосередковано - 28,93%).
Kardan через дочірню TBIF стала власником 9,55% акцій ВіЕйБі Банку в жовтні 2005 року, заплативши $8,75 млн. Після цього група збільшувала свою частку в банку під час збільшення капіталу установи. Голова правління ВіЕйБі Банку Петро Барон підтвердив, що тепер сім'я пана Максимова отримає 24 млн євро саме за пакет на 35%, а операція буде закрита не раніше II кварталу, після чого "принципових змін в банку не станеться". Раніше група Kardan через TBIF і TBIH обіцяла направити на розвиток ВіЕйБі Банку і "Української страхової групи" $50 млн.
В Kardan говорять, що для завершення операції пан Максимов повинен виконати "деякі умови, висунуті керівництвом TBIF". Банку ця трансакція дозволить бути гнучкішим у виконанні корпоративної стратегії і структури капіталу, що створить умови для синергії з великими фінансовими установами в країні зі все ще низьким рівнем проникнення банківської системи в економіку країни, заявив голова наглядової ради TBIF Курт Гейгер.
Експерти вважають відсторонення Максимових від ВіЕйБі Банку вимушеним кроком, оскільки є необхідність підтримувати фінансуванням інші види бізнесу. "Зараз українським акціонерам складно утримувати темпи необхідного збільшення капіталу банків в кризовий час погіршення їх активів. Наявність закордонного акціонера, здатного капіталізувати банк, дуже важлива", - зазначив перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін.
Колишній голова правління ВАБанку (тепер - ВіЕйБі Банк) Андрій Снігірьов розповів, що до кризи іноземні інвестори пропонували за установу $600 млн. Але пан Максимов зв'язав себе домовленостями з Kardan. Тому запропонований зараз продаж міноритарного пакету за номіналом банкіри називають дуже вдалим. "Зараз хороші установи продаються за номіналом з невеликою премією", - сказав В'ячеслав Юткін.
Банкіри вважають, що українські акціонери банків набагато простіше розлучаються зі своїми фінансовими активами, намагаючись вкласти гроші в реальний сектор. "Можливо, Сергій Максимов за отримані гроші купить бізнес, який набагато дешевше коштує, але може швидше подорожчати, ніж акції банку", - сказав топ-менеджер одного з найбільших банків.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас