"Газпром" не випускає газ із договорів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" не випускає газ із договорів

Енергетика
1386
Вчора в "Газпромі" заявили, що побоюються перегляду контрактів на постачання газу в Україну після зміни влади в країні. Про намір змінити договори вже заявив кандидат у президенти України Віктор Янукович.
В його оточенні вважають, що досягти зниження ціни можна за рахунок відновлення прямих поставок палива з Туркменістану.
Експерти погоджуються, що цей рік є найкращим для того, щоб досягти поступок: споживання газу у світі падає, а Росія планує відмовитися від низки газогонів, які оминають Україну.
Про те, що юридичний департамент "Газпрому" вже розпочав підготовку лінії захисту в судах угод про постачання газу в Україну, підписаних 19 січня 2009 року, вчора розповіло високопоставлене джерело в компанії. "Кандидат, який має найбільші шанси, за даними соцопитувань, стати президентом, вже заявив про намір переглянути ці договори.
Тому у вівторок було дано доручення підготувати стратегію їх захисту", - заявив співрозмовник. Нагадаємо, в суботу, виступаючи на радіо "Эхо Москвы", офіційний представник російського газового холдингу Сергій Купріянов заявив, що монополія сподівається, що новий президент України все-таки не буде переглядати газові угоди. "Контракти довгочасні за шведським правом, і тільки через те, що зміниться політичне керівництво, претендувати на зміну контрактів навряд чи вийде", - сказав він.
Купріянов також підкреслив, що середня ставка транзиту російського газу через Україну в розмірі $2,7 за тисячу кубометрів на 100 км в 2010 році є ринковою. За його твердженням, у Польщі, де транзит йде новим газопроводом, для якого ще потрібно відшкодовувати витрати на будівництво, ставка нижча. При цьому назву газопроводу і розмір ставки представник російської газової монополії вказати відмовився.
Нагадаємо, раніше про необхідність перегляду існуючих контрактів на постачання газу неодноразово заявляв кандидат у президенти України Віктор Янукович.
Він заявив, що зростання цін на російський газ призвело до зменшення виробництва мінеральних добрив в країні на третину, зупинки низки промислових підприємств і "деіндустріалізації" української економіки. "Відносини між Україною і Росією зараз знаходяться на межі холодної війни. Так само можна охарактеризувати і нинішні газові контракти", - заявив заступник глави комітету Верховної ради з ПЕК Юрій Бойко. Він нагадує, що середня ціна газу для України в 2010 році складе, за різними оцінками, $280-337 за тисячу кубометрів, тоді як ціна газу для Білорусі в цьому році не перевищить $160 за тисячу кубометрів.
Тим часом високопоставлене джерело в Партії регіонів пояснило, що у разі якщо Віктор Янукович стане президентом, він має намір активно скористатися рішенням Ради національної безпеки та оборони, прийнятим в 2008 році, яке зобов'язує Кабмін вести переговори у газовій сфері за директивами, затвердженими президентом. "Наша позиція буде полягати в тому, що якщо Росія не готова постачати нам газ, то ми можемо купувати його в Туркменістану, де є його надлишки і ціна цілком прийнятна", - сказав співрозмовник.
Нагадаємо, ціна туркменського газу для Росії на 2010 рік складе $195-200 за тисячу кубометрів. Джерело в Партії регіонів пояснило, що Україна може домогтися поступок від Росії, спираючись, перш за все, на свій статус монопольного транзитера газу. Він стверджує, що в "Газпромі" не зацікавлені в припиненні поставок українського газу до країн Євросоюзу, оскільки збитки в цьому випадку лягають на російську монополію, а не на українську сторону.
"Ремонтні роботи на українських газопроводах, наприклад, можуть призвести до скорочення поставок газу до країн Євросоюзу. Це буде дуже болісно для "Газпрому", але Україна в цьому випадку не буде нести фінансової відповідальності", - погоджується начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.
Президент Київського міжнародного енергетичного клубу 2Q-club Олександр Тодійчук каже, що зараз найкраща ситуація для перегляду цін на газ, який постачається в Україну. "Ціни на природний газ, у тому числі і на стислий, у світі падають.
А ціна російського газу в Україні постійно зростає і зараз вища, ніж у країнах Євросоюзу, які розташовані далі і де транспортні витрати великі. Крім того, базової ціни $450, закладеної в контракті від 19 січня взагалі немає ніде в світі", - сказав Тодійчук. А радник прем'єр-міністра, член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима каже, що головним козирем у переговорах між Україною і Росією була наявність обхідних газопроводів.
"Проте останнім часом, у зв'язку з падінням поставок російського газу до Європи, необхідність будівництва таких трубопроводів відпадає", - говорить Гудима. Вчора до Росії прибув прем'єр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який сьогодні проведе переговори з прем'єром РФ Володимиром Путіним і президентом Дмитром Медведєвим. За даними впливової турецької газети Today `s Zaman, під час сьогоднішніх переговорів турецький прем'єр має намір запропонувати Росії взяти участь у будівництві Nabucco, відмовившись від будівництва газопроводу South Stream, який досі вважався головним конкурентом української газотранспортної системи.
Олег Гавриш, Олександр Чорновалов; Наталя Гриб, Москва
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас