Сьогодні відбудеться позачергове пленарне засідання ВР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні відбудеться позачергове пленарне засідання ВР

Казна та Політика
1313
На сьогодні на 10:00 заплановано проведення позачергового пленарного засідання Верховної Ради України. Про це говориться в повідомленні інформуправління парламенту.
За парламентською практикою скликання позачергових пленарних засідань, у Верховній Раді України зареєстрована ініціатива 163 народних депутатів фракції Партії регіонів і 151 народного депутата фракції Блоку Юлії Тимошенко, яка співвідноситься з вимогами частини другої статті 83 Конституції України, відносно проведення позачергового пленарного засідання Верховної Ради України.
Вчора на прес-конференції Володимир Литвин заявив, що позачергова сесія ВР може бути продовжена до 14 січня, оскільки Партія регіонів запропонувала внести до порядку денного більше 60 питань, а БЮТ - питання про голосування вдома, повідомляє кореспондент РБК-Україна.
Водночас спікер зазначив, що направив необхідні документи юристам для того, щоб вони вивчили можливість продовжити позачергову сесію ВР 14 січня.
Вчора прес-служба парламентської фракції БЮТ повідомила із посиланням на першого заступника голови фракції Андрія Кожем'якіна, що фракція БЮТ ініціює скликання позачергової сесії Верховної Ради на 14 січня 2010 р. За його словами, "позачергове засідання, яке скликала ПР, - це фарс і дармове виборче шоу. Адже до порядку денного було внесено більше 70 питань, які не є актуальними і які не можна вирішити протягом одного дня". Кожем'якін зазначив, що фракція візьме участь в засіданні парламенту 13 січня. Також він розповів, що, фракція БЮТ вже ініціювала скликання позачергової сесії на четвер, 14 січня, коли і буде розглянутий законопроект, покликаний чітко регламентувати процедуру голосування виїзними урнами і внесення виборців до виборчих списків.
Разом з тим, на думку Литвина, навіть в разі прийняття відповідних змін до закону про вибори Президента України цей документ не набуде чинності до першого туру виборів, зважаючи на процедурні моменти і конституційне право глави держави розглядати його протягом 15 днів.
Законопроект №5509 "Про внесення змін до закону України "Про вибори Президента України" (відносно недопущення спотворення волевиявлення виборців)" був внесений на розгляд парламенту народним депутатом від БЮТ Валерієм Писаренком, і зареєстрований у ВР 11 січня 2009 р.
В ньому пропонується удосконалити норми внесення змін до попереднього списку виборців, обмежити права дільничних вибіркових комісій під час внесення змін до уточненого списку виборців. Також документом передбачається покласти на громадян, які звертаються в дільничні виборчі комісії з проханням проголосувати за місцем свого перебування, обов'язок одночасно з відповідною письмовою заявою подавати визначений законом документ, який підтверджує неможливість прибути до приміщення для голосування за станом здоров'я. І встановити, що скарги, які надійшли до виборчих комісій в день голосування, розглядаються не пізніше, ніж наступного дня після дня голосування.
4 січня ц.р. ЦВК прийняла рішення, згідно із яким для голосування за межами виборчої дільниці виборець не повинен надавати документ-підтвердження, що він не може пересуватися самостійно.
Прем'єр-міністр України, кандидат в Президенти України Юлія Тимошенко заявила того ж дня, що має намір оскаржити це рішення в суді. 8 січня 2010 р. Київський апеляційний адміністративний суд відмовив в задоволенні позову Тимошенко про визнання незаконними окремих положень роз'яснень ЦВК про голосування вдома і внесення до списків для голосування виборців в день виборів. Це рішення Тимошенко оскаржила у Вищому адміністративному суді.
Вибори Президента України відбудуться в цю неділю, 17 січня 2010 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас