Заморожена іпотека змінить вартість квартир у 2010 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заморожена іпотека змінить вартість квартир у 2010 році

Нерухомість
17857
Ціни на квадратні метри будуть знижуватись до осені, поки не відновиться банківський сектор. Кредити залишаються недоступними.
На початок 2010 року частка проблемних валютних позик, виданих населенню, перевищила 78% всього кредитного портфеля українських банків. Не дивно, що іпотечні позики надають не більше десятка банків - проти 60 установ на початку 2008 року. За даними компанії "Простобанк консалтинг", кредит на квартиру на вторинному ринку терміном на 10 років зараз можна отримати тільки в семи банках. Розпрощатися з грошима на 15 років готові тільки чотири фінустанови, на максимальний термін (20 років) тільки три. З кредитуванням на первинному ринку ситуація схожа: позики видають насамперед банки, які або вклали власні кошти безпосередньо в будівництво, або які позичили гроші забудовникові. У будь-якому випадку вибір невеликий: кредит на 10-15 років пропонують п'ять фінустанов, на 20 років - тільки чотири, а на 25 років - один.
Відсоткові ставки з іпотечних позик для більшості населення залишаються непідйомними: 24-30% річних проти 14-16% на початку 2008 року. Є й позитивна новина: зменшилася сума першого внеску. Якщо восени минулого року банки вимагали самостійно заплатити за квартиру не менше 50% вартості, то зараз деякі зменшили суму до 25-30%.
Прогноз банкірів невтішний: до кінця нинішнього року ситуація з іпотечним кредитуванням не зміниться. За прогнозами провідного експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, іпотека не відновиться навіть в обсягах 2006-2005 років, а початок зростання цін на житло нерозривно пов'язаний з її відновленням. Іншими словами, передумов для зростання цін на нерухомість в нинішньому році немає.
Дорого в обслуговуванні - легко в продажу
Більшість експертів сходиться на думці, що ціни на квартири не лише не зростуть, але і будуть падати. На думку директора економічних програм Центру ім. Разумкова Василя Юрчишина, спочатку почне втрачати вартість житло середнього класу. "Платоспроможність населення в наступному році не відновиться. Це унеможливить обслуговування житла середнього цінового сегменту - попит на нього знизиться, і власники будуть продавати його з деяким дисконтом, а іноді навіть з істотними втратами для себе", - розповів "Известиям в Украине" експерт.
Що стосується елітного житла і квартир економ-класу (однокімнатних хрущівок та готельок), то їх вартість не зміниться: малогабаритні квартири вважаються найбільш ходовим товаром, а елітна нерухомість вже впала в ціні в 3-4 рази.
На думку голови Спілки фахівців з нерухомості України Олександра Рубанова, падіння цін на нерухомість в 2010 році складе в середньому 25% і буде залежати в першу чергу від економічної ситуації в країні та курсу долара. "Ціни будуть мляво знижуватися до осені і знизяться на 11%-26%. У разі девальвації гривні зниження може бути більш сильним, у разі різкої ревальвації, навпаки", - прогнозує експерт. Восени відбудеться певна стабілізація ситуації, і падіння цін припиниться. А зростати вони, на думку Рубанова, почнуть разом зі збільшенням прибутків населення і значним підйомом економіки.
Так що українцям, які запланували купівлю квартири в нинішньому році, радимо почекати до осені - щоб не переплатити і не допомагати спекулянтам та забудовникам, які намагаються створити ажіотаж і підвищити ціни на квадратні метри навіть у нинішніх непростих умовах.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас