Ралі на українському ринку акцій у вівторок змінилося корекцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ралі на українському ринку акцій у вівторок змінилося корекцією

Фондовий ринок
152
На українському ринку акцій у вівторок спостерігалася корекція індексів після 9%-го зростання, яке почалося із завершенням новорічних свят і тривало останні декілька торгівельних сесій, що пов'язано з бажанням гравців зафіксувати прибуток, а також з погіршенням зовнішньої кон'юнктури. За підсумками торгівельної сесії, індекс "ПФТС" знизився на 0,11% - до 611,27 пункту, індекс "Української біржі" - на 0,79% - до 1577,22 пункту.
Коментуючи підсумки дня, аналітик інвестгрупи " ТАСК " В'ячеслав Іванишин повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що на тлі фіксації прибутку спостерігалася висока активність торгів, проте кон'юнктурна збалансованість попиту і пропозиції на ринку не дозволила котируванням більшості акцій обвалитися: продажі повністю поглиналися незадоволеним попитом з боку покупців.
При цьому на процес торгів також істотно вплинула негативна зовнішня кон'юнктура. Як відзначив експерт, світові фінансові ринки продовжують перебувати під тиском квартальної звітності Alcoa, що виявилася гіршою від очікувань. Крім того, негативним сигналом для світових фондових ринків у вівторок виявилося вперше з червня 2008 року збільшення китайським центробанком норми обов'язкових банківських резервів по депозитах на 50 б.п., направлене на "охолодження" економіки країни. Як відзначив аналітик, метою підвищення норми банківських резервів є запобігання стрімкому зростанню кредитування в країні, що загрожує як збільшенням інфляції, так і появою "бульбашок" на фінансових ринках.
На "Українській біржі" у вівторок в лідерах за обсягом торгів були акції Алчевського меткомбінату (+2,41%), "Мотор Січі" (-0,87%) і Єнакіївського МЗ (-0,65%). Більшість акцій, що торгуються, показали негативну динаміку. Зростання зафіксоване по котируваннях акцій декількох компаній: папери Алчевського меткомбінату (+2,41%) продовжували відігравати новину про зміну власника корпорації "Індустріальний Союз Донбасу", а крім того, активно скуповувалися акції банку "Форум" (+3,0%). Як відзначив старший аналітик інвесткомпанії Phoenix Capital Андрій Нестерук, також зросли на 4,05% акцій Стахановського вагонобудівного заводу, підтриманих, окрім вістей про збільшення власного виробництва, заявами "Азовмашу" про чекання зростання замовлень у вагонобудуванні в 2010 році.
Крім того, підросли акції "Донбасенерго" (+1,82%) і ЛуАЗу (+1,85%).
На "Українській біржі" цього дня укладено 1466 операцій на суму 29,4 млн грн.
На ПФТС у вівторок в лідери за обсягом торгів вийшли акції "Азовсталі" (-0,45%), Єнакіївського метзаводу (-0,27%) і "Укрнафти" (-1,31%). Продовжили зростання акції Алчевського меткомбінату - на 3,33%.
На ПФТС було укладено операцій з акціями на суму 15,132 млн грн.
Як повідомив Нестерук, найбільш ліквідні українські акції на іноземних біржах у вівторок також коректувалися слідом за європейськими індексами. За його даними, акції RegalPetroleum (-1,8%) і JKXOilandGas (-3,3%) стали лідерами падіння серед "блакитних фішок". Крім того, впали акції RegalPetroleum - на 1,1%, незважаючи на новину про різке збільшення видобутку газу компанією. В той же час, зросли акції іншої компанії, що займається видобутком газу, - CadoganPetroleum (+2,9%).
Як повідомив фахівець відділу продажів інвесткомпанії KBC Securities Ukraine Олександр Климчук, на українському ринку єврооблігацій у вівторок спостерігалася підвищена активність. За оцінками аналітика, обсяги торгів за підсумками сесії перевищили обсяги торгів за весь грудень 2009 року. "Спостерігався особливий інтерес інвесторів до українських суверенних єврооблігацій, що викликало певне зростання в даному сегменті, тоді як єврооблігації "Нафтогазу України" впали на половину процентного пункту на тлі негативних новин", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас