Європейські індекси падають у вівторок, дешевшають акції сировинних компаній та грецьких банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси падають у вівторок, дешевшають акції сировинних компаній та грецьких банків

Фондовий ринок
117
Європейські фондові індекси падають у вівторок на тлі слабкої звітності американської Alcoa і німецькою Beiersdorf, а також заходів Китаю із охолодження економіки, повідомляє агентство Bloomberg.
Dow Jones Stoxx 600 опустився під час торгів на 1%. Індекс може завершити торговельну сесію зниженням вперше цього року.
Негативно вплинуло на фондовий ринок перше з червня 2008 року збільшення китайським центробанком норми обов'язкових банківських резервів із депозитів на 50 базисних пунктів.
Рішення китайського ЦБ обумовлене прагненням регуляторів охолодити економіку, оскільки кредитний бум в країні загрожує напружити інфляцію і створити "бульбашки" на ринках різних активів. Цей крок призвів, зокрема, до падіння цін на нафту і метали і, відповідно, котирувань акцій сировинних компаній.
Вартість паперів ВНР Billiton опустилась під час торгів на 2,4%, Norsk Hydro - на 5,2%.
Негативно вплинула на динаміку котирувань акцій компаній сировинного сектора також слабкіша, ніж очікувалося, звітність американської Alcoa за четвертий квартал минулого року.
Найбільший у США виробник алюмінію, всупереч очікуванням ринку, в минулому кварталі зафіксував збиток в $277 млн і зменшив прибуток на 4%, до $5,43 млрд, в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Чистий збиток Alcoa за підсумками кварталу склав 28 центів на акцію в порівнянні із збитком в $1,2 млрд, або $1,49 на акцію рік тому, коли ціни на алюміній знаходилися на мінімальному рівні.
Без обліку одноразових витрат Alcoa, згідно із опублікованою звітністю, заробила б 1 цент на акцію. Аналітики, опитані різними агентствами, в середньому прогнозували прибуток в 5-6 центів на акцію при виручці в $4,8-4,9 млрд.
"Інвестори приділятимуть корпоративній звітності величезну увагу, і це визначить тренд на ринку, - зазначає керівник CamGestion в Парижі Бруно Дукрос. - Ринок не може дозволити собі звітів компаній, що розчаровують".
Серед інших американських компаній, які на цьому тижні опублікують фінансові показники за підсумками минулого кварталу, - Intel і JPMorgan Chase.
Акції Beiersdorf, що випускає косметичну продукцію під маркою Nivea, подешевшали під часторгів на 3,2%. Чистий прибуток компанії в 2009 році впав на 33% - до 379 млн євро на тлі скорочення продажів в умовах кризи. Аналітики в середньому прогнозували прибуток Beiersdorf на рівні 399 млн євро.
Папери грецьких банків дешевшають під часторгів на інформації про те, що Єврокомісія виявила "значні невідповідності" в статистичних даних, що надавалися урядом.
Вартість акцій National Bank of Greece зменшилась на 6,3%, EFG Eurobank Ergasias - на 8,4%.
Ціна паперів машинобудівного концерну Alstom знизилась під час торгів на 3% після погіршення рекомендацій для акцій компанії аналітиками Societe Generale до "продавати" з "тримати" у зв'язку із "зростаючою конкуренцією з боку китайських виробників".
Акції EADS подешевшали на 2,7%. Компанія, що є власником Airbus, оголосила про найбільше падінні річного виторгу з часів її виходу на ринок десять років тому. Прибуток EADS в 2009 році знизився до 41,7 млрд євро в порівнянні з 43,27 млрд євро роком раніше.
EADS скоротила річний виторг лише другий раз з моменту її створення в 1998 році.
Індекс найбільших підприємств Європи Dow Jones Euro Stoxx 50 у вівторок впав на 33,35 пункти (1,11%) - до 2976,89 пунктів.
Британський FTSE 100 знизився на 39,36 пункти (0,71%) - до 5498,71 пунктів.
Французький індекс CAC 40 зменшився на 43,04 пункти (1,06%), склавши 4000,05 пунктів.
Німецький DAX втратив 97,5 пункти (1,61%), склавши 5943 пункти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас