Китай кинувся на порятунок економіки від бульбашки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай кинувся на порятунок економіки від бульбашки

1383
Центробанк Китаю підняв норму обов'язкових базових резервів для банків на 50 базових пунктів. Нові ставки наберуть чинності 18 січня, повідомляє MarketWatch. Як і завжди в подібних випадках, китайський ЦБ не пояснив мотиви рішення.
Зазвичай норма відрахувань в резерви збільшується, якщо Центробанк хоче попередити фінансистів про можливий перегрів економіки і знизити рівень ліквідності в банківському секторі. Так, аналітики, опитані агентством Reuters, вважають, що нова ініціатива дозволить вилучити з економіки від 200 до 300 мільярдів юанів (29-44 мільярди доларів), проте для її стабільного розвитку з економіки потрібно вилучити 700-800 мільярдів юанів.
Раніше 12 січня китайський ЦБ розмістив боргові зобов'язання на 20 мільярдів юанів за ставкою в 1,8434 пункту, що на 8 базисних пунктів більше, ніж на попередніх аукціонах. Підвищення ставки також може свідчити про бажання ЦБ дати сигнал про необхідність помірнішого зростання на кредитному ринку. Інакше може виникнути бульбашка або прискориться інфляція.
За 11 місяців 2009 року китайські банки видали кредити на 9,21 трильйона юанів, що є рекордом для країни.
Нагадаємо, що в Китаї склалася ситуація, обернена ситуації на більшості світових ринків, які досі відчувають складнощі через глобальну кризу. У цих країнах центробанки, навпаки, намагаються зробити все для того, щоб знизити ставки і залучити в економіку якомога більше ліквідності.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас