Банківські вклади вперше врятували вкладення росіян від інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківські вклади вперше врятували вкладення росіян від інфляції

Кредит&Депозит
280
Процентні ставки по банківських депозитах і в рублях, і в іноземній валюті вперше змогли захистити заощадження росіян від знецінення, багато в чому завдяки низькій інфляції. Такі дані наводить Центр макроекономічних досліджень і стратегічних розробок компанії BDO в Росії.
В лідерах в 2009 році виявилися вклади в євро, купівельна спроможність яких зросла на 2,35% за рік (дані зібрані щодо 15 провідних банків Росії: "Сбербанк", ВТБ 24, "Банк Москви", "Газпромбанк", "Райффайзенбанк", "Альфа-банк", "Росбанк", "МДМ Банк", "Уралсиб", "Промсвязьбанк", "Россєльхозбанк", банк "Відродження", банк "Санкт-Петербург", банк "Петрокомерц", "Бінбанк").
На другому місці за прибутковістю серед депозитів виявилися вклади в рублях, які принесли своїм власникам 1,55% реальної рублевої прибутковості. Аутсайдерами стали вклади в доларах: за рік вони принесли лише 0,76% реальної рублевої прибутковості, підрахували експерти BDO.
Незважаючи на незначне зростання курсу долара і євро до рубля (на 2,9% і 4,7% відповідно) за підсумками 2009 року, інфляція виявилася істотно вищою від прибутковості від курсової динаміки, що і призвело до знецінення готівкових заощаджень в іноземній валюті. Заощадження в готівкових доларах знецінилися на 5,42%, в євро - на 3,74%, вказується в повідомленні компанії.
Минулого року інфляція в Росії сповільнилася, склавши всього 8,8%, що є мінімальним значенням за всю історію спостереження, вкладення в іноземну валюту виявилися не дуже привабливими, а фондовий ринок всупереч очікуванням продемонстрував запаморочливе відновлення (індекс РТС зріс в 2,3 разу).
"Фактично всі управляючі ПІФами змогли скористатися сприятливою ситуацією. Якщо гірший з фондів акцій приніс своїм вкладникам 37,25% реальної рублевої прибутковості за рік, то кращий показник відкритих акцій ПІФів досяг астрономічних 273,25% реальної рублевої прибутковості за рік", - повідомляє BDO.
Проте минулий рік виявився дуже невдалим для вкладень в московську нерухомість. Так, за 2009 рік вартість квадратного метра в столиці знизилася в середньому на 25% в доларовому еквіваленті, в результаті інвестиції в московське житло знецінилися на 28,52%.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас