Побоювання підвищення ставок призводять до сплеску на ринку облігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Побоювання підвищення ставок призводять до сплеску на ринку облігацій

Фондовий ринок
513
Компанії та уряди країн у всьому світі дуже квапляться встигнути розмістити якомога більше боргових зобов'язань, побоюючись швидкого підвищення облікових ставок, пише газета Financial Times.
Низка компаній, серед яких Virgin Media, BMW і футбольний клуб Manchester United, вийшли на ринок боргових зобов'язань з метою залучити понад $20 млрд.
Уряди Польщі і Мексики також звернулися до ринку облігацій для залучення додаткових коштів.
З початку поточного місяця приватні і державні емітенти залучили близько $75 млрд. Більше двох третин цих коштів були отримані різними фінансовими компаніями, що намагаються реструктурувати наявну заборгованість.
На цьому тижні аналітики чекають виходу на ринок корпоративних боргових зобов'язань емітентів високоризикованих (так званих "поганих") облігацій, оскільки цей сектор практично не діяв значну частину минулого року.
Початок року традиційно є періодом найбільшої активності на ринках боргових зобов'язань, оскільки, з одного боку, інвестори доки мають в своєму розпорядженні значний обсяг вільних коштів, з іншого - більшість компаній ще не вступають в період обережності, котрий безпосередньо передує публікації власної звітності за підсумками минулого року.
Аналітик Barclays Capital Уейн Хілі упевнений, що недавнє ралі на ринку облігацій, яке істотно знизило вартість розміщення боргових зобов'язань для компаній, призвело до того, що навіть ті компанії, в плани яких не входило залучення нових коштів найближчим часом, вирішили скористатися ситуацією, що склалася.
"Є емітенти, які говорять: "давайте користуватися моментом", навіть якщо вони доки і не планували виходити на цей ринок", - зазначив Хілі.
Втім, як підкреслює Financial Times, оптимістичні настрої володіють далеко не всіма учасниками ринку. Багато компаній переконані, що згортання урядових заходів стимулювання економіки, які, зокрема, передбачають реалізацію широких програм викупу корпоративних боргових зобов'язань, призведе до різкого падіння доступності позикових коштів.
Крім того, все ще не до кінця розвіяні побоювання відносно приходу другої хвилі кризи у деяких найбільших економік Заходу, що також підштовхує емітентів залучати додаткові кошти, поки існує така можливість.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас