Глава Європейського центробанку: Світова економіка стабілізується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава Європейського центробанку: Світова економіка стабілізується

Казна та Політика
668
Президент Європейського центрального банку (ЄЦБ) вважає, що світова економіка поступово повертається в нормальне русло після глобального економічного спаду, передає радіо "Свобода".
Жан-Клод Тріше підтвердив тезу "поступової нормалізації глобальної економіки".
"Ми отримуємо підтвердження послідовної нормалізації ситуації в економіці і того факту, що ми перебуваємо в стадії відновлення, якщо говорити про глобальну економіку", - сказав президент ЄЦБ на прес-конференції після засідання Банку міжнародних розрахунків у Базелі.
Тріше відзначив заслуги країн, що розвиваються, які відіграють одну з головних ролей в процесі подолання світової економічної кризи. "Це багато в чому відбулося завдяки економікам, які розвиваються, що демонструє стійкість у період, який виявився найбільш важким, якщо вести мову про падіння виробництва, - сказав він. - Цілком зрозуміло, що вони зараз перебувають у більш динамічній фазі розвитку".
Тріше також нагадав про необхідність упорядкувати державні бюджети. "Ми присвятили багато часу проблемі фіскальних дисбалансів, необхідно повернутися до нормальної та стійкої фіскальної позиції в середньочасовій перспективі", - заявив Тріше.
Нагадаємо, 3 грудня 2009 р. Європейський центробанк залишив базову ставку рефінансування без змін - на історично низькому рівні 1%. "Рада керівників ЄЦБ чекає, що економіка єврозони буде зростати помірними темпами в 2010 р., хоча відновлення, швидше за все, буде нерівним, а прогноз із зростання залишається вкрай невизначеним", - сказав тоді Ж.-К.Тріше, коментуючи рішення щодо ставки. Також він оголосив, що ЄЦБ починає поступове згортання надзвичайних заходів підтримки ліквідності. 16 грудня ц.р. Європейський центробанк провів останню операцію з рефінансування терміном на 12 місяців. Також ЄЦБ ухвалив рішення завершити операції з надання 6-місячних кредитів в березні 2010 р.
Раніше Ж.-К.Тріше неодноразово говорив про побоювання, що приватні фінансові інститути можуть "підсісти на голку" дешевої ліквідності, яка надається Центробанком, та заявляв, що частину екстрених заходів підтримки економіки необхідно своєчасно і поступово згортати, щоб банки поверталися до нормального режиму кредитування.
Відзначимо, що 11 грудня ц.р. міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service також спрогнозувало "мляве" відновлення світової економіки в 2010 р. У поточному році очікується не різкий підйом світової економіки, а, скоріше, повернення до її трендового зростання з стійким безробіттям та бюджетними дефіцитами, відзначалось в доповіді Moody's. Повільне відновлення економіки зумовлено браком однорідності економічного підйому в різних регіонах.
На думку аналітиків агентства, у розвинених економіках підйом буде неміцним через численні "зустрічні вітри", що відносяться до суверенних ризиків в 2010 р. Ще одним негативним фактором є низький рівень ділової активності, що впливає на кредитування. Moody's відзначає ймовірність того, що уряди і центральні банки країн будуть згортати програми з підтримки економіки у неорганізованому порядку, що може призвести до різкого зростання довгострокових процентних ставок і/або різкої зміни курсів валют.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас