Транспортники не залишаються в боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Транспортники не залишаються в боргу

Казна та Політика
676
Вчора працівники харківського комунального підприємства "Міськелектротранс" відновили розпочатий ще в жовтні 2009 року страйк через невиплату їм заробітної плати, борг із якої становить 40 млн грн. В результаті міські тролейбуси і трамваї зупинилися, а тисячі жителів Харкова вчора запізнилися на роботу. Не дивлячись на обіцянки міської влади виплатити заборгованість найближчими днями, мітингувальники не мають наміру виходити на маршрути до повного розрахунку.
Рішення відновити страйк працівники харківського комунального підприємства (КП) "Міськелектротранс" прийняли на зборах в чотирьох трамвайно-тролейбусних депо Харкова. Нагадаємо, що працівники КП, які не отримували зарплату з травня минулого року, 28 вересня 2009 року провели одноденний попереджувальний страйк. Проте борги із зарплат їм так і не виплатили, і 9 жовтня було розпочато безстроковий страйк. Через десять днів, після переговорів між місцевою владою і Міністерством із питань ЖКГ, міський електротранспорт відновив роботу.
За словами співробітників підприємства, тоді представники міської влади пообіцяли до кінця року погасити заборгованість в розмірі близько 40 млн грн. в повному обсязі. "Нічого цього зроблено не було", - заявила активіст профспілки "Міськелектротрансу" Віра Ярова. За її словами, на зборах в депо було вирішено вивести пересувний склад до будівлі міськради і провести там акцію протесту. Проте вчора із запланованих 150 машин виїхали лише 14 трамваїв, які розташувалися біля міськради. "Тролейбуси з депо не випустили", - повідомила Ярова.
Страйк вніс істотні корективи до звичного життя харків'ян. За даними "Міськелектротрансу", в середньому підприємство перевозить близько 600 тис. пасажирів на день.
Вчора це навантаження лягло на приватних перевізників, які не змогли оперативно збільшити кількість маршрутів. Через це на зупинках утворилися величезні черги, а в час пік виїхати з деяких районів міста було практично неможливо, що призвело до масових запізнень на роботу в перший робочий день нового року.
Біля 12 годин дня представники Харківської міськради запросили пікетників на переговори. Під час переговорів відповідальність за ситуацію, що склалася, міська влада поклала на уряд, який не повною мірою компенсує проїзд пільговиків. Аби зняти напруженість, мер Харкова Михайло Добкін прийняв рішення направити на погашення боргів кошти, зарезервовані в міському бюджеті на будівництво метрополітену в лютому і березні. "Ця сума становить 28 млн грн.", - повідомили в прес-службі міськради.
За словами генерального директора КП "Міськелектротранс" Сергія Почепецького, ці кошти надійдуть найближчими днями. "Люди отримають зарплату максимум в середу", - підкреслив він.
Між тим учасники акції відмовилися припиняти страйк і пообіцяли влаштувати цілодобове чергування під стінами міськради доти, доки гроші не будуть видані на руки. "Ми вже не віримо обіцянкам", - заявила Віра Ярова.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас