Нафтова спека — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтова спека

Енергетика
1474
Цей рік має стати вдалішим для найбільшого українського нафтопереробного заводу. Вчора "Укртатнафта" повідомила про підписання контрактів на постачання 3 млн тонн азербайджанської нафти на Кременчуцький НПЗ, що належить компанії, і котрий простоював практично весь минулий рік через конфлікт акціонерів. Цих обсягів вистачає для того, щоб забезпечити цінову стабільність на українському ринку нафтопродуктів, зазначають експерти.
В 2010 році ЗАТ "Укртатнафта" імпортує 3 млн т каспійської нафти, заявив вчора уповноважений президента України із міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський. Голова правління "Укртатнафти" Павло Овчаренко розповів, що компанія досягла домовленостей з Державною нафтовою компанією Азербайджану (Socar) про довгострокові постачання легкої азербайджанської нафти. У 2009 році на Кременчуцький НПЗ вже було доправлено кілька пробних партій загальним обсягом понад 600 тис. т каспійської нафти.
"Каспійська нафта нам потрібна для того, щоб завантажити завод, - заявив пан Овчаренко. - В Україні добувається близько 2,5-3 млн т нафти, плюс 3 млн т нафти з Азербайджану, і ми маємо 5-6 млн т, що дозволить завантажити завод до колишніх обсягів і заповнити ринок українськими нафтопродуктами".
За даними Міністерства палива та енергетики, в 2009 році "Укртатнафта" переробила трохи більше 2,5 млн т проти 6 млн т в 2006 році. Це сталося через припинення з 2007 року постачань на завод російської нафти, після того, як татарські акціонери компанії втратили оперативне управління над нею. Зараз контроль над "Укртатнафтою" здійснює група "Приват", яка постачає на Кременчуцький НПЗ нафту, що добувається "Укрнафтою" (42% належить "Привату").
Збільшення завантаження "Укртатнафти" дозволить зменшити імпорт нафтопродуктів в Україну, упевнений експерт Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін. Торік, за даними Мінпаливенерго, споживання нафтопродуктів склало 12 млн т, причому 4 млн т було імпортовано, а 8 млн т надано вітчизняними НПЗ.
Водночас нафтопереробка досягла 11 млн т, з яких 3 млн т були експортовані. "Легка каспійська нафта дозволить отримати додаткову кількість бензину, який якраз і доводилося найбільше імпортувати минулого року. Таким чином з'явиться реальна можливість знизити присутність на ринку імпортного бензину і добитися зниження цін на нафтопродукти на внутрішньому ринку", - говорить генеральний директор "Донецькойлсервісу" (володіє однойменною мережею АЗС в Донецькій області) Віктор Мартиросян.
"Укртатнафта" почала виробництво і реалізацію бензину з вмістом сірки не більше 0,015% (або 150 ppm), який за якісними характеристиками відповідає стандартам "Євро-3" (зараз імпортується з Румунії і Литви). Нагадаємо, в березні 2009 року НПЗ розпочав виробництво дизельного палива, котре відповідає стандарту "Євро-3", а в жовтні дизпаливо "Євро-4". Підприємство здійснює модернізацію потужностей, направлену на поліпшення якості нафтопродуктів і збільшення виходу світлих нафтопродуктів (бензин і дизпаливо).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас