Заступник міністра фінансів Савченко вважає прийнятним існуючий розмір держборгу 40% ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заступник міністра фінансів Савченко вважає прийнятним існуючий розмір держборгу 40% ВВП

Казна та Політика
562
Заступник міністра фінансів Олександр Савченко вважає прийнятним нинішній розмір державного боргу близько 40% ВВП.
Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Вечірні вісті".
"Вважається, що сума боргів держави, що перевищує 60% ВВП, є ризикованою. Україна з боргом трохи більше 40% навіть близько до цього рівня не наближається", - сказав він.
На думку Савченка, Україна зможе розрахуватися з такими боргами в майбутньому, хоча зробити це буде непросто.
На обслуговування держборгу в 2010 році, за даними заступника міністра фінансів, знадобиться 43 млрд. гривень, а ВВП складе 1,1-1,2 трлн. гривень.
"Помилка багатьох економістів, у тому числі і Віктора Пинзеника, в нерозумінні корисності і необхідності дефіциту бюджету в умовах кризи", - підкреслив Савченко.
Він додав, що вважає доцільним подальше залучення Україною кредитів Міжнародного валютного фонду у зв'язку з їх невисокою вартістю.
Для швидкого виходу економіки з кризи, на думку заступника міністра фінансів, необхідне відновлення внутрішнього попиту і пожвавлення кредитування внутрішнього виробника.
З цією метою, за словами Савченка, уряд готує пропозиції щодо створення так званого Банку розвитку за рахунок коштів, призначених для рекапіталізації банків.
"У нас є унікальна можливість за гроші, призначені для рекапіталізації банків, створити свій банк розвитку", - сказав він.
З відповідними пропозиціями уряд має намір звернутися до Національного банку і розраховує на його підтримку.
Як повідомляло агентство, станом на 1 грудня 2009 року прямий зовнішній борг України склав 15,272 млрд. доларів, прямий внутрішній борг - 87,389 млрд. гривень (10,950 млрд. доларів), загальний розмір прямого держборгу - 209,273 млрд. гривень (26,222 млрд. доларів).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас