У всьому світі чекають російських грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У всьому світі чекають російських грошей

Казна та Політика
7334
Росія може розраховувати на хороший попит при розміщенні євробондів у 2010 році. Інвестиційні рейтинги країни створюють хороші умови для можливого розміщення.
Експерти прогнозують хороший попит на російський борг в 2010 році. "Я вважаю, буде високий попит на російські єврооблігації, - заявив The Wall Street Journal Джон Чемберс, голова комітету Standard & Poor's із суверенних рейтингів. - Це стійка позика інвестиційного класу".
Обсяг випуску, який передбачається на початку наступного року, може становити до 17,8 млрд доларів. Перед планованим залученням нових запозичень Росія завершила обмін боргу колишнього СРСР. Сукупна сума прийнятих до обміну боргових вимог склала 405,8 мільйона доларів.
Повернення Росії на ринок капіталу відбувається на той момент, коли обсяг нових розміщень суверенного боргу країн, що розвиваються, як очікується, досягатиме критичної маси. Бразилія, Венесуела, Мексика та Аргентина також, згідно із прогнозами, повинні в 2010 році випустити нові боргові зобов'язання.
Попит не повинен стати проблемою для цих позичальників, багато хто з яких вийшов на ринок в 2009 році, аби вдало забезпечити свої фінансові потреби на тлі зростання інтересу з боку інвесторів. Інвестори, у свою чергу, цього року намагалися скористатися перевагами вищої прибутковості із більш ризикових позик, тоді як в розвинених країнах процентні ставки були близькі до нуля. Різниця у відсоткових ставках, ймовірно, зберігатиметься ще багато місяців.
"Якщо Росія встановить ціну з певною знижкою для вторинного ринку, розміщення могло б пройти добре", - говорить аналітик нью-йоркської компанії Invesco Клаудіа Каліч із ринків, що розвиваються. Хоча останнім часом таким емітентам, як Бразилія, не доводилося робити істотних знижок - зважаючи на високий попит.
Мінфін Росії заявив, що надалі до 2012 року більше спиратиметься на закордонний борговий ринок у фінансуванні річного дефіциту, тоді як ресурси російського нафтового фонду зменшуються. В понеділок рейтингове агентство Standard & Poor's заявило, що в Росії чиста потреба в запозиченнях в 2010 році може досягати 6% ВВП.
На минулому тижні рейтингове агентство підтвердило рейтинг Росії BBB і змінило прогноз з негативного на стабільний, зазначивши, що показники бюджету поступово покращуватимуться. Кудрін вважає, що це створює сприятливі умови для передбачуваного розміщення євробондів.
Чемберс додав, що вихід на міжнародні ринки дасть Росії велику гнучкість у фінансуванні. Він упевнений, що буде досить високий попит на всіх рівнях.
Всі три міжнародні рейтингові агентства - Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch - привласнили Росії рейтинги інвестиційного рівня, що частково обумовлено наявністю в країни 440 млрд доларів золотовалютних резервів, коментує видання. За обсягом резервів Росія займає третє місце в світі після Китаю і Японії.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас