ЗМІ: Продажем ІСД опікувались Путін та Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Продажем ІСД опікувались Путін та Тимошенко

Фондовий ринок
8413
Після того, як група російських інвесторів на чолі з колишнім акціонером Evraz Олександром Катуніним придбала контрольний пакет акцій української металургійної корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД), до кінця року може бути продано ще 49,99% акцій ІСД.
Про це повідомляє російське видання "Комерсант" із посиланням на власні джерела, близькі до операції. Таку ж інформацію має в своєму розпорядженні і газета The Financial Times. Поки пакет, що залишився, належить діючим акціонерам - Сергію Таруті та Олегу Мкртчяну, тоді як один із засновників ІСД, радник прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко Віталій Гайдук, вийшов зі складу акціонерів.
Як зазначає "Комерсант", кінцевими покупцями компанії стануть акціонери російських "Металлоинвеста" (зокрема, співвласник "Металлоинвеста" Алішер Усманов) і Evraz Group, які раніше вже робили спроби поглинути ІСД. Сам Олександр Катунін відмовився назвати покупців ІСД, зазначивши лише, що серед них "є два великих".
За даними джерел видання, переговори велися на вищому рівні: з російського боку операцією займався особисто прем'єр Володимир Путін. А директор київського Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що Юлія Тимошенко могла посприяти здійсненню операції, виступивши поручителем ІСД. Проте, на думку Карасьова, сама операція до виборів, що наближаються, не має прямого відношення.
При цьому аналітики вважають операцію вигідною для російських покупців. Швидше за все, український актив, обтяжений істотним боргом, дістався росіянам з дисконтом, зазначає "Комерсант". Крім того, операція вигідна для Evraz, оскільки підсилить присутність холдингу в Україні, вважає Ольга Окунева з Deutsche Bank. В холдингу вже є українські активи: в кінці 2007 року Evraz придбав низку металургійних заводів групи "Приват".
Заводи ІСД територіально близькі до європейських споживачів, що дозволить Evraz зменшити експортні витрати, додає Денис Нуштаєв з "Метрополя". А найбільший в Росії виробник залізної руди "Металлоинвест" може отримати нового великого споживача, зазначає аналітик KBC Securities Ukraine Костянтин Головко: до цього основним постачальником руди ІСД була українська група "Метінвест" Ріната Ахметова.
ІСД заснований в 1995 році, до складу корпорації входять Алчевський металургійний комбінат і Дніпровський металургійний комбінат імені Дзержинського в Україні, комбінат Dunaferr в Угорщині і ISD-Huta Czestochowa в Польщі. Обсяг виробництва сталі в 2008 році склав 9,9 мільйона тонн.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас