Донецький бізнесмен хотів купити собі на дачу дерев'яну церкву XVIII ст. зі Львівщини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Донецький бізнесмен хотів купити собі на дачу дерев'яну церкву XVIII ст. зі Львівщини

1348
Оригінальним смаком вирізнився представник донецької бізнес-еліти. Він хотів купити собі на дачу старовинну церкву із села на Львівщині. Проте сільська громада не погодилася продати пам'ятку.
За словами директора Львівської картинної галереї Бориса Возницького, три місяці тому до Побужан Львівської області приїхав бізнесмен і повідомив, що вирішив у себе на дачі поставити сільську дерев'яну церкву.
"Давав хороші гроші", - розповів директор, повідомляє ТСН.ua.
Возницький підкреслив, що за рік на дерев'яний храм 1777 року претендували двічі - спочатку в селі говорили про бізнесмена з Донецька, потім - про чиновників із Черкас.
Але жодних сум не вказували.
Хто насправді накинув оком на сакральну пам'ятку з коштовним іконостасом, так і залишилося таємницею. Люди розповідають, що вирішили її долю на загальних зборах.
Житель Побужан Тарас Малкевич вступався за церкву: "Хороший господар з двору не продає нічого. Потім мене підтримала голова сільської ради і на тому все скінчилося. Папери вже були. Треба було лише підписати людям. Але ніхто не підписав".
Таких прикладів - мало. Занедбаних храмів із дерева, які одним лише виглядом просять про порятунок від часу і байдужості сільських прихожан - сотні.
Наприклад, шведи придумали створити музей зі старих будівель просто в центрі Стокгольма. У Львові - це Шевченківський гай. З радянських часів тут знаходять притулок старі церкви.
Власний природний скансен із дерев'яних храмів і старих будинків є майже в кожному селі Західної України, але не скрізь за ними наглядають.
В січні 2010 року міністри культури України і Польщі в спільній заяві проситимуть міжнародну організацію ЮНЕСКО включити до списку всесвітньої спадщини 16 дерев'яних церков XVI-XIX століть.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас