Мінськ звинуватив Москву у провалі переговорів про постачання нафти до Білорусі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінськ звинуватив Москву у провалі переговорів про постачання нафти до Білорусі

Енергетика
471
Білоруський уряд заявив, що переговори в Москві з приводу постачань нафти з Росії провалились через позицію Кремля. За словами білоруської сторони, російські представники не врахували "важливу інформацію", яку їм повідомила делегація з Мінська, повідомляє Associated Press.
Переговори щодо оплати постачань російської нафти до Білорусі тривали останні кілька днів. Москва вимагала від Мінська виплати мит за нафту, яку Білорусь перепродає Польщі і Німеччині, проте була готова поставляти "чорне золото" для внутрішньобілоруського споживання безмитно.
Як повідомляв у середині грудня 2009 р. віце-прем'єр РФ Ігор Сечин, Росія пропонує Білорусі безмитно ввозити нафту для покриття стовідсоткової внутрішньої потреби. Сечин додав, що загальний обсяг постачань російської нафти становить 21 млн т на рік нафтопроводом, плюс 4-5 млн т на рік - залізничним транспортом. При цьому, за даними Міністерства енергетики РФ, обсяг внутрішнього споживання в Білорусі становить близько 6 млн т.
За оцінками експертів, за нових правил Білорусі доведеться витрачати на російську нафту додаткові 5 млрд дол. Президент республіки Олександр Лукашенко заявив, що Кремль намагається підпорядкувати його країну та отримати контроль її промисловими об'єктами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас