Анкара не згодна вступати до ЄС на особливих умовах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Анкара не згодна вступати до ЄС на особливих умовах

Казна та Політика
531
Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган під час зустрічі з міністром закордонних справ і віце-канцлером ФРН Гідо Вестервеллє назвав пропозиції про вступ країни до Євросоюзу в особливому статусі неприйнятними. Туреччина не задовольнятиметься "половинчастим членством", заявив він. За словами політика, в разі прийняття до ЄС країна не стане тягарем для інших, а швидше візьме тягар на себе, повідомляють турецькі ЗМІ.
Як зазначає інформаційне агентство AFP, під час візиту до Туреччини 7 січня Вестервеллє підтримав прагнення Туреччини вступити до Євросоюзу. При цьому він послався на коаліційний договір партій, що сформували німецький уряд, - Вільної демократичної партії (ВДП) і блоку християнських партій ХДС/ХСС. У цьому документі партнери по коаліції оголосили себе прибічниками продовження переговорів про вступ Туреччини до ЄС. Про можливість прийняття Туреччини до Євросоюзу на особливих умовах там нічого не говориться, заявив Вестервеллє.
Вислови віце-канцлера ФРН стали причиною дебатів серед німецьких політиків, зазначає інформаційне агентство dpa. "У цій дискусії мова повинна йти перш за все про інтереси Німеччини і ЄС. Ми переконані, що повноцінне членство Туреччини в Євросоюзі неможливе", - заявив генеральний секретар ХСС Александер Добріндт.
Співголова партії "зелених" Джем Оздемір, турок за походженням, висловив різку критику на адресу Александера Добріндта. Вимоги перервати переговорний процес про вступ Туреччини до ЄС "нечувані", підкреслив політик в інтерв'ю Hamburger Abendblatt. "Баварським провінційним політикам не пристало визначати зовнішню політику Німеччини. Вирішувати питання європейської політики ХДС повинен той, хто більше на них знається", - заявив Оздемір.
На захист Вестервеллє виступив голова зовнішньополітичної комісії бундестагу, християнський демократ Рупрехт Поленц. У інтерв'ю газеті Hamburger Abendblatt, опублікованому 8 січня, Поленц заявив, що міністр закордонних справ під час візиту до Туреччини лише висловив позицію німецького уряду на питання про вступ країни до ЄС, яка міститься в коаліційному договорі.
Сам же Вестервеллє, виступаючи в Стамбулі, назвав критику на свою адресу "дріб'язковою". На його думку, Німеччина не лише політично, але і економічно зацікавлена в тому, аби Туреччина не віддалялася ще далі від Європи, а проводила реформи. Зокрема, за словами політика, в Туреччині мають свої філії 4 тисячі німецьких компаній. Тому необхідно "більше думати про Німеччину і менше про свої партійні інтереси", - підкреслив Вестервеллє.
В цілому підсумки візиту до Туреччини глава німецького МЗС оцінив як вельми позитивні. Його партнери по переговорах дійшли висновку, що багато роботи попереду в сфері політичних реформ, зазначив Вестервеллє.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас