Президент Польщі критикує уряд за газовий договір із РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Польщі критикує уряд за газовий договір із РФ

Енергетика
453
Президент Польщі Лех Качинський розкритикував польський уряд за погоджений з Російською Федерацією новий газовий договір, який, - на його думку - веде до збільшення залежності поляків від газових постачань з РФ.
Про це йдеться в повідомленні канцелярії польського президента, яке має в своєму розпорядженні УНІАН.
Президент нагадав, що в листопаді минулого року він надіслав лист главі польського уряду Дональду Туску, який є його головним політичним конкурентом на виборах президента Польщі в 2010 році, в якому просив пояснити умови погодженого з росіянами договору.
"Отримані відповіді не можна визнати задовільними. До цих пір немає переконливої відповіді, чому контракт з Газпромом повинен діяти так довго - аж до 2037 року? Чому не звернулися за допомогою Європейського Союзу", - зазначили в канцелярії.
Качиньський зазначив, що Лісабонський договір, який він підписав торік, передбачає принцип енергетичної солідарності 27 держав ЄС.
Польський президент висловив сподівання, що найближчим часом буде вирішена проблема з додатковими доставками газу до Польщі, яка з 2009 року не отримує 25% газового імпорту.
"В той же час (він сподівається), що це не станеться за рахунок нашої безпеки", - зазначили в канцелярії.
"Президент стурбований, що ціною за короткострокове вирішення проблем дефіциту газу можуть бути довгострокові поступки - поглиблення і зміцнення енергетичної залежності від одного постачальника", - додали в канцелярії.
Як повідомляв УНІАН, в грудні Польща і РФ після тривалих переговорів погодили текст нового газового договору, який для того, щоб набути чинності, мав бути затверджений урядами держав.
Однак польський віце-прем'єр Вальдемар Павляк несподівано заявив про те, що заблокує затвердження договору, поки не буде вирішена низка суперечливих питань, серед яких, - оплата росіянами 80-100 млн. доларів боргу за транзит газу до Німеччини.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас