Рейтинг найзручніших офісів Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рейтинг найзручніших офісів Європи

Нерухомість
678
Як відомо, в офісі будь-яка працююча людина проводить половину, якщо не більшу частину свого життя. І кому з нас не хочеться проводити цей час не лише з користю для родинного бюджету, але і з комфортом?
Зручні та красиві офіси для Росії доки, мабуть, ще більш нездійсненна мрія, ніж по-справжньому комфортне і естетично привабливе соціальне житло. А ось в Європі такий досвід є, і кожна велика компанія, котра будує новий офіс, вважає своїм обов'язком його примножувати і розвивати.
Огляд кращих нових офісних будівель Європи ми починаємо з найпомітнішої і найяскравішої архітектурної прем'єри 2009 року. Це штаб-квартира компанії Unilever, побудована в Гамбурзі за проектом бюро Behnisch Architekten. Будівля розташована в районі міського порту Хафенсіті, що реконструюється, що на березі Ельби, і зовні нагадує багатопалубний круїзний лайнер. Цю асоціацію підсилюють і витягнуті фасади офісного комплексу, і його загострений "ніс", і сталеві опори, що ніби підносять його над землею.
Важливою складовою архітектурного образу цієї будівлі стала і його "обшивка" - закріплена на сітці із сталевих балок тонка прозора плівка, яка захищає основні фасади від опадів, вітрів і зайвого перегріву, а також дуже ефектно відображає небо і довколишній пейзаж. Цікаво, що форма гостроносих шлюпок також оснащена бетонним діжками із квітами і деревами, встановленими довкола офісного комплексу.
Інтер'єр будівлі оформлено у вигляді гігантського атріуму із складною системою скляних перекриттів. Цей різнобарвний простір відіграє роль громадського центру не лише для співробітників компанії (а нова штаб-квартира в Гамбурзі керує відділеннями Unilever в Німеччині, Австрії і Швейцарії, і її штат налічує більше 1200 осіб), але і для всіх городян. До послуг останніх на першому поверсі працюють спа-центр, кафе і шоу-рум, в якому представлені продукти компанії.
Зонування верхніх рівнів атріуму, зайнятих вже власне офісами, здійснюється за допомогою рамп, сходів і містків, які водночас об'єднують всі робочі місця у функціональну і комунікативну мережу. І якщо самі кабінети і переговорні тут спроектовані за традиційною коридорною системою, то вікна половини офісних приміщень виходять саме в атріум, інтер'єр котрого чи не яскравіший і різноманітніший, ніж вигляд на Ельбу і Гамбург.
Таке насичене візуальне середовище архітектори створили за рахунок використання яскравих кольорів - салатового, жовтого, рожевого, помаранчевого, які на білому фоні виглядають особливо яскраво. Можна сказати, що для співробітників компанії атріум стає другим, більш неформальним робочим місцем: на багаточисельних сходах, містках і балкончиках розставлені різнокольорові дивани, столи і стільці, де можна обговорити поточні справи з колегами або, навпаки, провести п'ять хвилин в повній тиші.
В проекті штаб-квартири Unilever Behnisch Architekten дуже активно використовували технології енергозберігання: енергоспоживання в будівлі підтримується на рівні нижче 100 кВт/кв. м, для освітлення робочих місць і публічних зон використовується сучасна LED-світлодіодна система; особлива увага приділена питанням ефективної теплоізоляції, що робить перебування в будівлі комфортним у будь-який час року. Зусилля архітекторів були належним чином винагороджені: проект Unilever отримав "золоту Екомарку" - вищу оцінку інженерів-екологів Німеччини, а в листопаді 2009 року став лауреатом Світового архітектурного фестивалю.
Друга гучна прем'єра в жанрі офісної архітектури також належить Гамбургу. На кордоні історичного центру і нових районів бюро J. Mayer H. Architects спроектувало офісний комплекс для фірми Cogiton. Прикметно, що будівля проектувалася "в комплекті" з новим парком, і тема ландшафтного дизайну дивним чином продовжена і розвинена в архітектурі цього об'єкту.
Офіс є шестиповерховим витягнутим паралелепіпедом, а його фасади виглядають як гігантські електронні плати, роль власне мікросхем в яких відіграють скляні нитки вікон. Основна тема цього об'єкту - відсутність гострих кутів. Віконні палітурки тут мають овальні контури, та ж форма додана вхідній групі, меблям в зоні ресепшн і переговорних, такими самими зроблені і лавки, а також квітники в парку довкола будівлі.
Тем самим архітектори прагнули підкреслити доброзичливий характер новобудови, зробити її максимально відкритою довколишній природі і єдиною з нею. Цікаво, що всі інтер'єри в офісному комплексі оформлені в білому кольорі. Кожен з шести поверхів спроектований як опен спейс, а робочі місця організовані поряд з вікнами так, щоб співробітники могли максимально використовувати природне освітлення.
Максимально відкритий своєму оточенню і офісний комплекс Tjuvholmen, побудований за проектом Kristin Jarmund Architects в Осло. Взагалі Tjuvholmen - це назва приморського району норвезької столиці, який сьогодні, як і Хафенсіті в Гамбурзі, активно реконструюється і з портової зони перетворюється на район фешенебельних житлових будинків і офісів. Тут також розташований музей сучасного мистецтва, який був спроектований знаменитим італійським архітектором Ренцо Піано, проте візитною карткою району став не він, а офісний комплекс, про який піде мова.
Архітекторам з Kristin Jarmund Architects дуже поталанило в тому, що їм дісталась ділянка, з якої район Tjuvholmen, власне, і починається. Аби виразніше позначити кордон району, проектувальники обернули до старого міста гострокутний динамічний фасад, який немов знаменує собою територію нової архітектури. І якщо на проспект офісний комплекс виходить досить брутальним фасадом, одягненим в світлий вапняк, то до води він повернений практично повністю заскленою поверхнею. Аби хоч якось компенсувати відчуття невагомості, архітектори підтримали скляний фасад невисокими колонами.
Оскільки будівля вийшла трикутною в плані, це багато в чому зумовило її внутрішнє планування: по всіх трьох сторонах трикутника розташовані кабінети співробітників, а в центрі - ліфтове ядро і система фойє, що перетікають один в одне, і холів, деякі з яких також можуть використовуватися як переговорні. Оформлені інтер'єри натуральним деревом, склом і живописом. "У нашому досить смутному північному кліматі нам хотілося привнести в будівлю якомога більше яскравих плям", - зізнаються архітектори.
За матеріалами:
Прометр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас