Виготовлення бюлетенів до виборів Президента України обійшлось в 29,2 млн грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виготовлення бюлетенів до виборів Президента України обійшлось в 29,2 млн грн.

Казна та Політика
250
На виготовлення 36 млн 916 тис. 740 бюлетенів, призначених для першого туру виборів Президента України, Центрвиборчком витратив 29 млн 208 тис. грн. Про це повідомила на прес-конференції заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна.
За її словами, 9 січня поліграфкомбінат "Україна" закінчує виготовлення бюлетенів для першого туру президентських виборів.
Бюлетені виготовлено відповідно до попередніх списків виборців, 0,5% бюлетенів передбачено для резерву.
Усенко-Чорна також повідомила, що у разі проведення другого туру виборів Президента України на бюлетені планується витратити близько 13 млн грн.
Нагадаємо, 6 січня ц.р. ЦВК затвердила витрати на 2010 р. на фінансування організації і підготовку президентських виборів в сумі 969,6 млн грн. ЦВК прийняла дане рішення у зв'язку з тим, що ухвалою Кабінету міністрів Міністерство фінансів і Державне казначейство зобов'язані профінансувати витрати на вибори Президента країни на дану суму, оскільки закон про державний бюджет на поточний рік не затверджений. В державному бюджеті на 2009 р. були передбачені витрати на проведення виборів Президента України в сумі 712 млн 158 тис. 100 грн. 5 січня ц.р. член ЦВК Михайло Охендовський заявив, що виборча кампанія в Україні за 2009 р. була профінансована на 80%.
Тим часом моніторингова місія Бюро із демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ оприлюднила черговий, третій за рахунком, звіт про те, як проходить підготовка до президентських виборів в Україні. Спостерігачі місії, на чолі з відомим міжнародним дипломатом Хайді Тальявіні, знаходяться в Україні з листопада минулого року. Вони виявили низку порушень в процесі підготовки до виборів, які відбудуться 17 січня 2010 р., передає "Голос Америки".
Зокрема, в звіті БДІПЛ міститься інформація про скарги, що надійшли, на наступні порушення:
- федеральні кошти на підготовку виборів на місцях на 2009 рік були виділені із запізненням на два місяці;
- на сьогоднішній день за законодавством не визначено чітку процедуру реєстрації виборців у день виборів; не визначена процедура реєстрації українських громадян, які голосуватиму за межами України і не стоять на обліку в українських посольствах і консульствах;
- деякі кандидати на посаду президента, які обіймають офіційні посади і мають доступ до бюджетних коштів, імовірно суміщають свою офіційну роботу з проведенням власних передвиборних кампаній за рахунок платників податків;
- відзначено випадки підкупу виборців - зокрема, роздача сертифікатів на володіння землею, а також надання безкоштовних послуг різного роду з метою залучення виборців на сторону того або іншого кандидата;
- деякі кандидати намагаються чинити тиск на українські ЗМІ; про це співробітникам місії БДІПЛ повідомила ціла низка головних редакторів приватних телеканалів; тиск здійснюється в результаті угод, імовірно досягнутих тим часом або іншим кандидатом і керівництвом телеканалу;
- у грудні закінчилися повноваження глави Вищого адміністративного суду України (саме цей суд розглядає різні скарги, що стосуються процесу виборів). У майбутньому це може поставити під сумнів легітимність рішень суду.
В інтерв'ю "Голосу Америки" глава моніторингової місії БДІПЛ ОБСЕ в Україні Хайді Тальявіні заявила, що загалом і в цілому атмосфера в Україні напередодні виборів продовжує залишатися спокійною.
Відповідаючи на питання, які наслідки для легітимності процесу президентських виборів може мати той факт, що як і раніше не призначено главу Вищого адміністративного суду України, Тальявіні заявила: "Я б не стала робити далекоглядних висновків. У доповіді ми просто відзначаємо наші спостереження, відзначаємо можливі причини, з яких можуть бути оскаржені рішення суду. Сьогодні ми цим обмежуємося", - сказала вона.
Тальявіні також нагадала, що ще в минулому році Венеціанська комісія Ради Європи спільно з БДІПЛ представили свої рекомендації із внесення поправок до виборчого законодавства. "Деякі рекомендації стосувалися практичних аспектів законодавства: реєстрації виборців, мобільного голосування вдома для хворих людей, різного роду протоколів. Ці поправки були представлені на затвердження парламенту України, але парламент оголосила перерву в роботі до наступної сесії, яка почнеться 19 січня, тобто через два дні після виборів", - сказала вона. Тальявіні відзначила, що відповідні рішення ухвалюватиме Центрвиборчком, що складається з 15 чоловік. Рішення ухвалюються шляхом голосування, в процесі підготовки до виборів.
Вона також підкреслила, що БДІПЛ не стежить за голосуванням українських громадян за кордоном.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас