Хто із кандидатів у президенти України найбагатший? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто із кандидатів у президенти України найбагатший?

Казна та Політика
4270
Українським експертам важко відповісти на запитання про матеріальний добробут кандидатів у президенти країни, оскільки декларації про їх доходи - досить умовні, а більша частина коштів, які будуть використані на виборчу кампанію, - беруться з неофіційних джерел.
Колишній керівник і бізнесмен Сергій Тігіпко, який стверджує, що пішов з усіх посад в державних та комерційних структурах, за офіційними даними, - найбагатший з 18 кандидатів у президенти. Його загальний прибуток у 2008 році склав близько 20 млн гривень (близько 2,5 млн доларів).
Друге місце в офіційному рейтингу найзаможніших кандидатів у президенти займає Михайло Бродський, загальні прибутки якого в поточному році склали понад 18,5 млн гривень.
Кость Бондаренко, політолог
Про бізнес як одного, так і другого кандидата, добре відомо.
У Сергія Тігіпка це, перш за все, банківська сфера. Він був причетний до створення Приватбанку, потім - страхової групи "ТАС", до якої увійшли декілька промислових підприємств і банків.
Михайло Бродський колись очолював промисловий концерн "Денді", а зараз є директором компанії "Венетто", яка торгує ортопедичними матрацами. Бродський не приховує, що активно фінансував попередні виборчі кампанії блоку Юлії Тимошенко.
Далі в списку найбагатших кандидатів - юрист Олег Рябоконь, який заробив у 2008 році майже 6 мільйонів гривень і зараз також запевняє, що продав свій бізнес.
"Брехати державі"
На четвертому місці за обсягами задекларованих прибутків - лідер опозиції Віктор Янукович з сукупним доходом у 4,8 млн гривень. Відповідно до декларації, поданої до Центрвиборчкому, більша частина вказаної суми - це дивіденди та відсотки від банківських вкладів, а також матеріальна допомога, яку, за його словами, він використовував для облаштування дачі в Межигір'ї під Києвом. А для її придбання Янукович, згідно з його запевненнями, продав свою квартиру в Донецьку.
Доказів безпосередньої причетності Януковича до будь-якого бізнесу немає, однак аналітики нагадують, що в минулі роки він був зацікавлений в експансії донецьких фірм на ринок сусідньої Луганської області і в об'єднанні енергетичних компаній Донбасу. А популярне інтернет-видання "Остров" передбачало, що бізнес родини Януковичів може бути оформлений на інші імена і що подібна схема дуже популярна серед українських посадових осіб.
"Декларації - це абсолютно умовна інформація, їй не варто вірити, оскільки, як правило, потрібно брати до уваги кілька чинників. Таких як діяльність тих чи інших бізнес-структур, які пов'язані з тією чи іншою людиною. Діяльність родичів, діяльність довірених осіб і так далі ", - сказав Бі-Бі-Сі директор київського інституту ім. Горшеніна Кость Бондаренко.
"Оскільки є багато людей, які, маючи багатомільйонні прибутки, ніде не ставлять своїх підписів, ніде не фігурують як власники того чи іншого бізнесу, - продовжує Бондаренко. - І це абсолютно звична норма для нашого повсякденного життя, особливо в умовах, коли законодавство просто змушує людей - скажімо відверто - брехати державі про свої прибутки".
Гроші Тимошенко і Ющенка
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко займає одне з останніх місць у списку кандидатів за рівнем їх прибутків. Минулого року вона заробила 386 тис гривень, і всі ці гроші - зарплата глави українського уряду.
Інтернет-видання "Українська правда" неодноразово доводила, посилаючись на сайти відомих виробників одягу, що гардероб Тимошенко коштує не одну зарплату урядовця. На це лідер БЮТ відповіла, що бізнесом займається її чоловік Олександр.
Однак серед опонентів Тимошенко є ті, хто запевняє, що власність прем'єра, яка колись керувала компанією "Єдині енергосистеми України", не може обмежуватися однією лише квартирою в Дніпропетровську. До числа тих, хто висловлював подібні сумніви, належить і президент Віктор Ющенко та інший кандидат у президенти - Інна Богословська.
Сам Віктор Ющенко також входить до числа кандидатів-гривневих мільйонерів. Його річний прибуток склав близько 1 млн гривень, половина з яких - зарплата, а друга - дивіденди і відсотки. Президент володіє найбільшими з усіх кандидатів земельними ресурсами - у нього понад 13 гектарів землі.
Колишній спікер Верховної Ради Арсеній Яценюк - п'ятий за рівнем прибутків кандидат: у 2008 році він заробив трохи менше мільйона гривень. Більше 800 тис гривень - у харківського юриста і депутата Інни Богословської. Більше 600 тис - у нинішнього голови українського парламенту Володимира Литвина.
Річні прибутки інших кандидатів становлять кілька сотень тисяч гривень. Найбіднішим з усіх виглядає мер Ужгорода Сергій Ратушняк, який задекларував 95 тис гривень.
Квартири, будинки, автомобілі ...
Втім, більш ретельне вивчення декларацій підтверджує, що насправді відомості з прибутками учасників президентських виборів - не більше, ніж формальність. Хоча б тому, що з урахуванням вартості офіційних активів, включених у ті ж документи, претенденти на вищу посаду держави виглядають значно багатший.
Журнал "Кореспондент"
За підрахунками журналу "Кореспондент", серед них - щонайменше шість доларових мільйонерів. Наприклад, вартість майна, яким володіє Ющенко, виводить його на друге після Тігіпка місце. Перш за все - завдяки його 13 гектарам землі в Обухівському районі Київської області.
"Кореспондент" робить висновок, що в багатьох випадках оприлюднених доходів кандидатів вочевидь не вистачило б на придбання за ринковими цінами задекларованих ними квартир, будинків та автомобілів.
"Як правило, претенденти довгий час працювали державними чиновниками, отримували лише скромну зарплату, але при цьому однак примудрилися нажити солідне майно. В результаті звести дебет з кредитом у їх офіційних деклараціях не під силу навіть досвідченому бухгалтеру", - зазначає видання .
Хоча приюутки кандидатів у президенти і виглядають дуже умовно, але все-таки вони хоч якось піддаються підрахунками та оприлюднюються. При цьому витрати на ведення їх передвиборчої кампанії - це чи не найбільш закрита сфера.
Скільки коштує кампанія?
Політтехнологи визнають, що офіційний бюджет кандидатів - у кілька разів менше неофіційного. Нові українські закони передбачають, що учасник президентських перегонів може фінансувати свою кампанію тільки за рахунок коштів, накопичених у своєму виборчому фонді.
Втім зараз, на відміну від минулих років, розмір цього фонду не обмежується. Такий стан було введено саме для того, щоб вивести передвиборчі витрати з тіні. Але на кандидатів це не вплинуло.
Чому ж так відбувається? "Перш за все, тому що висвітлювати це через офіційні канали - невигідно, - пояснює директор української піар-компанії "Політтех" Тарас Березовець. - На жаль, така політична культура. Ми існуємо в умовах певної політичної матриці, і вже ця матриця, в свою чергу, диктує ті правила, за якими змушені жити політики і політтехнологи ".
За підрахунками експерта, "найбільш рейтингові" кандидати - Віктор Янукович та Юлія Тимошенко - витратять на свої кампанії від 100 до 150 млн доларів, а інші кандидати - десятки мільйонів доларів.
Світлана Дорош
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас