У найбільших містах Італії встановлять сканери, котрі "роздягають" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У найбільших містах Італії встановлять сканери, котрі "роздягають"

642
Протягом трьох місяців в аеропортах Фьюмічіно (Рим), Малпенсе (Мілан) і Венеції встановлять нові сканери, що дозволяють отримувати тривимірне зображення людського тіла без одягу і тим самим виявляти заборонені об'єкти.
Як повідомив міністр внутрішніх справ Італії Роберто Мароні, таке рішення було прийняте всіма членами уряду країни. "Всі члени нашого уряду згодні з тим, що для авіапасажирів перш за все має бути гарантована безпека. Право на життя є пріоритетом, який потрібно забезпечити в першу чергу", - заявив Мароні.
При цьому він зазначив, що останнім часом заходи із гарантування безпеки в аеропортах країни "посилені і доведені до вищого рівня". Вибір аеропортів Риму, Мілану і Венеції для першочергового запровадження цифрової технології віртуального особистого огляду він пояснив тим, що "існують авіалінії, що викликають підвищену заклопотаність".
Крім того, Мароні повідомив, що Рим запропонує всім країнам-членам ЄС ввести обов'язкове використання нових сканерів в аеропортах. Глава МВС Італії має намір особисто висунути цю пропозицію на неофіційній зустрічі міністрів внутрішніх справ ЄС 21 січня.
Зазначимо, що вперше "роздягаючі" сканери з'явилися в аеропортах Нью-Йорка і Лос-Анджелеса. Це сталося влітку 2008 року. За даними влади, завдяки впровадженню такого сканера процедура пошуку захованих на телі пасажира об'єктів проходить набагато ефективніше, ніж при стандартному догляді.
Авіапасажир, який піддається огляду, входить до великої скляної будки, де його тіло просвічується електромагнітними хвилями. За декілька секунд пристрій формує тривимірне голографічне зображення, яке можна повертати на екрані монітора для перегляду предметів, що знаходяться в одязі і на тілі.
Зазначимо, що в нових сканерів, які створюють на екрані натуралістичні зображення людського тіла, де виразно видно всі деталі, включаючи геніталії, є чимало супротивників. Поборники недоторканості приватного життя вважають подібну систему огляду ганебною і принизливою, порівнюючи її з віртуальним роздяганням. Вони також ставлять питання про те, як зберігатимуться отримані зображення і чи не стануть вони об'єктом інтересу з боку жовтої преси або засобом шантажу.
Разом тим Єврокомісія вже заявила, що не заперечує проти введення в експлуатацію таких сканерів. У Брюсселі лише зазначили, що використання цих пристроїв не повинне порушувати національне і європейське законодавство із безпеки і охорони здоров'я європейців.
Зазначимо, що повнорозмірні тривимірні детектори з'являться не лише в Європі, але і в Африці. В грудні уряд Нігерії вирішив встановити їх у всіх своїх міжнародних аеропортах.
Як відоме, рішення про посилення заходів безпеки в аеропортах багато країн прийняли після інциденту 25 грудня. Коли католики всього світу відзначали Різдво, 23-річний нігерієць Умар Фарук Абдулмуталлаб спробував привести в дію вибуховий пристрій на борту літака A330, що летів з Амстердама до Детройта. Пасажирам і членам екіпажа удалося знешкодити зловмисника.
В аеропорту громадянина Нігерії затримали співробітники ФБР. Пізніше йому висунули звинувачення в спробі здійснення теракт, судове засідання відбудеться 8 січня. Відповідальність за організацію теракту на борту літака вже узяла на себе Аль-Каїда.
27 грудня президент США Барак Обама, якого республіканці розкритикували за інцидент, зажадав перевірити, як працює система спостереження за підозрілими і небезпечними особами. Пізніше він розкритикував спецслужби за незадовільну роботу.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас