Узбекистан на третину зменшив постачання газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Узбекистан на третину зменшив постачання газу

Енергетика
492
Узбекистан з 7 січня на третину зменшив постачання природного газу до Таджикистану. Про це повідомив заступник голови "Таджиктрансгазу" Шавкат Шоїмов.
Як повідомляє Лента.ру, Ташкент вимагає від Душанбе передоплати, хоча "Таджиктрансгаз" не має поточних боргів перед "Узтрансгазом". Коштів, необхідних для передоплати, в таджицької компанії немає. Шоїмов пояснив відсутність коштів боргами клієнтів "Таджиктрансгазу" усередині республіки.
За словами Шоїмова, "Узбекистан скоротив добові постачання природного газу до Таджикистану на 30 відсотків - з 480 до 336 тисяч кубометрів". В результаті скорочення постачань газу постраждають промислові підприємства республіки. Це стосується, зокрема, державного заводу "Таджикцемент" - єдиного в країні виробника цементу, а також державної алюмінієвої компанії Талко.
Майже весь споживаний в Таджикистані газ купується в Узбекистану. За останній рік Узбекистан за борги неодноразово зменшував обсяги газу, що постачаються Таджикистану.
"Таджиктрангаз" і "Узтрансгаз" домовилися, що Таджикистан купить протягом року 250 мільйонів кубометрів за ціною 240 доларів за тисячу кубометрів. Душанбе також погодився перейти на подекадну передоплату за постачання газу, яку, як виявилось, вчасно вносити не може.
В січні-листопаді 2009 року Таджикистан імпортував 198,5 мільйона кубометрів газу, що на 56,4 відсотка менше від постачань за аналогічний період 2008 року. За цей період видобуток в Таджикистані досяг 16,9 мільйона кубометрів, що на 15 відсотків перевищує видобуток за 2008 рік.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас