Визначення погодинної мінімальної заробітної плати з 2010 р. неможливе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Визначення погодинної мінімальної заробітної плати з 2010 р. неможливе

Казна та Політика
2805
Визначення погодинної мінімальної заробітної плати неможливе через неприйняття закону про держбюджет-2010.
Таку думку агентству УНІАН висловив адвокат, партнер юридичної фірми "Ільяшев і Партнери" Максим Копейчиков, коментуючи набуття чинності закону про погодинну оплату праці з 1 січня ц.р.
Згідно зі ст. 3 Закону України "Про оплату праці" в редакції, яка діє з 1 січня 2010 р., мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на території України для підприємств всіх форм власності і господарювання і фізосіб, які використовують працю найнятих робітників.
Не дивлячись на нововведення, пояснив Копейчиков, "визначення мінімальної зарплати за годину (праці) фактично неможливе, враховуючи неприйняття Закону України "Про Державний бюджет України на 2010 рік", а отже, відсутність визначеної у встановленому законодавством порядку почасової мінімальної зарплати". За його словами, механічне ділення місячної мінімальної зарплати на кількість робочих годин на місяць в даному випадку є неможливим.
Що стосується самого введення погодинної мінімальної зарплати, то, не дивлячись на в цілому позитивну оцінку (зважаючи на збільшення в умовах економічної кризи кількості осіб, які працюють неповний робочий день, введення скороченого робочого тижня, а також зважаючи на світовий досвід), слід зазначити, що з точки зору законодавчої техніки введення такої оплати здійснене недосконало, за відсутності концепції введення погодинної мінімальної зарплати і внесення необхідних змін в значну кількість законодавчих актів, зазначив експерт. Він підкреслив, що фактично жоден нормативний документ, змінений згідно із законом №1574 від 25 червня 2009 р. про введення погодинної оплати праці, в даний час не набув чинності.
13 липня 2009 року Президент України Віктор Ющенко підписав прийнятий Верховною Радою Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (відносно погодинної оплати праці).
Цей закон містить норми, які містять не лише місячний, але і погодинний рівень мінімальної оплати праці. Тобто працедавець повинен оплачувати найману працю не нижче мінімального рівня за кожну відпрацьовану годину
Конкретний розмір погодинної ставки має визначатися парламентом з врахуванням індексації рівня доходів на кожен подальший рік в законі про Державний бюджет.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас