2010: Великі сподівання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

2010: Великі сподівання

Казна та Політика
1884
"Найменше" - серйозні політичні зміни, зумовлені президентськими виборами. А заодно - вихід з піке економічної кризи, дружба з Євросоюзом, спортивні перемоги - рівень очікувань вражає.
Зміна варти
Головна надія-2010 - президентські вибори. З одного боку, до кінця напруженої кампанії симпатики того чи іншого кандидата з нетерпінням чекають перемоги свого обранця. З іншого боку, якими б не були результати волевиявлення, існує ймовірність того, що жити після виборів стане, якщо вже не краще і веселіше, то - хоча б спокійніше. Приводом для цього може слугувати намір всіх потенційних президентів нарешті побороти "гідру" політичної кризи - елегантним шляхом зосередження влади нехай, можливо, не в колі своїх прихильників, то хоча б - силами можливих союзників. Але для цього будь-якому претендентові потрібно пройти довгий і тернистий шлях.
Вкрай малоймовірно, що кампанія "п'ятирічки" пройде легко і безхмарно. Рейтинги (ті самі, які з 2 січня вже не можна оприлюднювати) не обіцяють перемоги будь-якого з кандидатів у першому турі. Отже - основна боротьба розгорнеться у другому, і вже заздалегідь багато експертів обіцяють війну не на життя, а на смерть за кожен відсоток електоральної підтримки будь-якою зброєю - від фальсифікаційних схем (правда, "міноритарні" кандидати чекають найгіршого вже 17 січня, але їм за статусом належить) через масові акції протесту до судових розглядів. Воля фаворитів до перемоги буде перевірятися безліччю випробувань аж до переможного кінця. Не виключено, що своє вагоме слово має сказати і єдина інстанція, яка може оскаржити результати виборів - Вищий адміністративний суд, за крісло нинішнього голови якого - Олександра Пасенюка - в останні місяці розгорнулась неабияка боротьба. Але і після остаточної перемоги герою року буде рано розслаблятися. Головним завданням нового президента стане адаптація під свої потреби вертикалі влади, істотно розхитаної протистоянням Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко. Шляхів, якими це може бути зроблено, - безліч. Кадрові перестановки; "нагляд" за місцевими виборами різних рівнів, призначеними на травень; законодавчі реформи аж до давно обіцяного сеансу переписування Конституції; проведення дострокових парламентських виборів з мрією отримати підконтрольну більшість - майбутньому лідеру країни буде чим зайнятися. А з урахуванням того, що кандидати, які програли, спробують знайти себе в опозиційній діяльності, - політичний рік обіцяє бути дуже насиченим.
Вгору або вниз?
Іншим об'єктом великих надій року залишається економічна ситуація в країні. Прогнози виходу з кризи суперечливі. До кінця 2009-го прем'єр встигла запевнити, що з 1 березня українці можуть забувати звичне страшне слово. Деякі підстави для оптимізму дійсно є: вже восени ВВП почав подавати ознаки зростання, вихід на завершальний етап загальносвітових проблем може сприяти поліпшенню становища експортних справ, а можлива політична стабілізація дасть надію МВФ, залучить інвесторів і допоможе, нарешті, повною мірою реалізувати приватизаційні програми. У той же час, стартові умови для втілення в життя плану "Все буде добре" важко назвати блискучими. Відсутність бюджету та продуманої стратегії, діри, які забезпечуються прагненням політиків облагодіяти націю перед виборами (в цьому світлі можлива парламентська кампанія - це ще одна "порція" загроз економічній стабільності), ризик дефолту, якщо знайти консенсус так і не вдасться - цілком розраховувати на краще можновладцям поки зарано. І все ж експерти сподіваються: якщо новоспечена влада знайде час і для економіки - перспективи відкриваються не найгірші. Тим часом, на думку економістів, прості українці можуть очікувати воскресіння банківської активності (правда, передбачається, що відродження чекає кредитування, швидше юридичних, ніж фізичних, осіб) і стабілізації ринків праці і нерухомості. І все ж таки з приводу останнього пункту, як і раніше ламаються численні списи. Так, до літа 2010 року прихильники ідеї тотального здешевлення очікують остаточного обвалу ринку. А забудовники, у свою чергу, як зачаровані твердять про прийдешній підйом. Але більшість незалежних експертів схиляються до "застійного" прогнозу: як мінімум, на первинному ринку серйозні зміни не очікуються - житло в цьому році будувати майже не будуть, та й гроші на його придбання в умовах майже повної відсутності іпотечного кредитування в усіх охочих навряд чи знайдуться ... Такі неоднозначні прогнози стосуються і долі національної валюти. Експерти припускають повернення значної доларової маси з офшорів після виборів. Подібний "приплив" може дозволити утримати курс на рівні 7-7,5 гривень за долар. Одночасно, перед- і поствиборна широта політичної душі може вимагати значних вливань, забезпечити які доведеться за рахунок додаткової емісії. У такому разі гарантувати стабільність вітчизняної грошової одиниці дуже важко: тоді і вже знайомі "10 до 1" можуть виявитися не межею. Але знову ж таки - тут економіка поступається місцем політиці.
Приємні асоціації
Набуття чинності з 1 грудня 2009 Лісабонського договору сприяло "оновленню" інтересу до справ ЄС. Зокрема, очікується, що Євросоюз, в якому з 1 січня головує Іспанія, тепер буде вести більш чітку і послідовну зовнішню політику. Подібні надії не чужі й Україні, адже в грудні 2009 року голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу припускав: угода про асоціацію може бути підписана в 2010 році. Спочатку передбачалося, що подібне поглиблення співпраці стане останньою "перлиною" правління Віктора Ющенка. Але, незважаючи на те, що "політичний розділ" угоди до кінця 2009 року був уже практично готовим, економічна частина домовленості залишалася під питанням. Тепер, за словами міністра закордонних справ Петра Порошенка, протягом восьми місяців планується впритул підійти до підписання договору про Зону вільної торгівлі - дуже серйозний для України крок з часів входження до СОТ. Але на шляху до асоціації офіційному Києву треба багато чого зробити для того, щоб Брюссель залишився задоволений. Наприклад, провести давно обіцяні реформи (у тому числі й ті, на які вже більше року розраховує Міжнародний валютний фонд), всерйоз зайнятися втіленням в життя принципів "газотранспортної декларації" і - що не дивно - чесно і демократично провести вибори. Глибина співпраці з ЄС багато в чому буде залежати від результатів президентської кампанії.
Митна дружба
Зовнішньоторговельні долі можуть піддаватися корекції в залежності від того, який саме вектор буде приємний і пріоритетний для нового глави держави. Варіанти можливі: крім ЄС можна спробувати співпрацювати і з близькими сусідами. З 1 січня 2010 року починає працювати митний союз Росії, Білорусі і Казахстану. Подібна співпраця, як і можна очікувати, припускає скасування мит всередині союзу і введення вже з 1 січня єдиних "зовнішніх" тарифів на імпорт. Але тільки до липня має бути готовий загальний Митний кодекс, в якому, крім іншого, буде закріплений принцип розподілу отриманих коштів. При цьому російська сторона не виключає, що до 90 відсотків надходжень відправляться до бюджету РФ. "Старший партнер" не постраждає і від уніфікації - переважна більшість усереднених ввізних мит буде відповідати російському зразку. Надалі в 2011 році передбачається повністю об'єднати митний простір (і в експортному сенсі цього слова), а вже потім - вирішувати "побічні" проблеми, на зразок входження до СОТ, або визначення принципів співробітництва в рамках зон вільної торгівлі, що існували на момент старту митної дружби. Що чекає на порозі таких змін Україну - поки що неясно. Самі країни-партнери обіцяють сусідам благоденство та інвестиційне співробітництво, але не відразу, а з часом. Спочатку прогнозувати ефект від чужого об'єднання (особливо знаючи любов РФ до тематичних імпортних "воєн") важко. Втім, для початку учасникам союзу ще потрібно розібратися з внутрішніми проблемами. Для них рік розпочався зі скандалу, пов'язаного з непідписанням угоди про постачання нафти з Росії в Білорусь - Мінськ розраховує на повне скасування мита, а Москва сподівається стягувати "надбавку" за обсяги, які надалі підуть на експорт.
Корупції - бій
2010-й для України повинен був із самого початку стати сезоном запеклої боротьби з корупцією. Не склалося: наприкінці грудня парламентарії прийшли до висновку що законодавча "зброя" у "війні" з нечистими на руку громадянами підлягає оновленню тільки з 1 квітня. Подібне рішення народні депутати пояснюють недосконалістю вже готового пакету з трьох законів, які впроваджують поняття "корупційної" відповідальності юридичних осіб, що розширюють уявлення про корупційні діяння і посилюють відповідальність за багато з них. Правомірністю багатьох прийдешніх починань встиг зацікавитися Верховний суд, який вирішив, що низку положень оновленого законодавства повинен оцінити Конституційний суд. "Закони спотикання" звинувачують у непослідовності, введенні конкуруючої термінології, сліпому копіюванні західних норм і ймовірному звуженні прав і дискримінації окремих категорій громадян (для широкого кола осіб, яких "логічно" підозрювати в корупційній діяльності, передбачається "превентивне" посилення відповідальності). З іншого боку, Україна, яка стабільно перебуває на нижніх сходинках антикорупційних рейтингів, вже давно потребує перегляду правил гри. І, деякі експерти припускають, що відкладання рішучих дій може бути пов'язане з бажанням відносно спокійно пережити передвиборну кампанію, принципи фінансування якої виразно не славляться своєю прозорістю, та й приклади використання службових повноважень з метою втручання у діяльність посадових осіб різного рівня теж не рідкість. А коли мине гаряча пора, можна згадати і про протидію "чумі" держапарату.
Кінець революції?
Перелік найбільш очікуваних подій-2010 у міжнародному житті, на думку експертів і преси, досить широкий. До нього входять і економічна криза в деяких країнах ЄС і в Китаї, і можливі перевороти в Пакистані і Венесуелі, і введення більш суворих санкцій ООН проти Ірану. Крім іншого, до числа вірогідних трендів американський журнал Newsweek відніс і питання життя і смерті. Передбачається, що в 2010 році може завершитися життєвий шлях Фіделя Кастро, що, на думку політологів, неминуче вплине і на взаємини Куби з США, і на долю світової революції. Після того, як у лютому 2008 року команданте відійшов від справ у зв'язку зі станом здоров'я, Кубі, яку тепер очолює також дуже літній Рауль Кастро, ні-ні, а обіцяють курс на економічно обумовлену демократизацію. Друга хвиля надій була пов'язана вже зі зміною мешканця Білого дому. Молодший із братів Кастро на обрання Барака Обами відреагував з дуже стриманим, але оптимізмом. Підбадьорить і міжнародна громадськість. З весни 2009 року санкції проти Куби були частково скасовані, але у вересні президент США продовжив ембарго ще на рік. Вважається, що Вашингтон був би не проти піти назустріч "Острову свободи", якщо це не буде суперечити заздалегідь встановленим правилам гри, тобто тільки після того, як Куба стане на шлях демократичних перетворень. У свою чергу нинішня Гавана готова до потепління тільки за умов збереження політичних досягнень комунізму. Але хто знає, може смерть символу революції дасть поштовх для пошуку консенсусу, який допоможе "зберегти обличчя" обом сторонам.
Швидше, ще швидше
Крім політиків та економістів, у новий 2010 рік з надією дивляться і вчені. Втіленням оптимізму фізиків знову став Великий адронний колайдер (ВАК). Проміжними успіхами експерименти Європейського центру ядерних досліджень завершилися вже наприкінці 2009 року, коли запущений після 14-місячного ремонту ВАК побив світовий рекорд з розгону протонів, кожен з двох пучків яких циркулював в круговому тунелі, завдовжки 27 кілометрів із сумарною енергією, що перевищує 2,36 тераелектроновольт (ТеВ). Після цього надприскорювач "пішов" на різдвяні канікули. Відновити роботу передбачається в лютому 2010 року. У першому кварталі дослідники розраховують довести енергію до 7 ТеВ, запускаючи експерименти, заради яких і створювався Великий адронний колайдер - зіткнення елементарних частинок на швидкостях, порівнянних зі швидкістю світла. Настільки розганяючи протони, оптимісти розраховують заглянути в перші секунди існування матерії після Великого вибуху, а песимісти як і раніше говорять про перспективу появи мікроскопічних, але дієвих "чорних дір". Простих смертних, натхнених недавнім виходом на екрани фільму "Ангели і демони" за романом Дена Брауна, швидше зацікавить, коли ж нарешті з'явиться "кишенькова" антиречовина.
Скоро в кінотеатрах
Свої великі надії на 2010-й мають і кіномани. Значна кількість гучних прем'єр року, що розпочинається, припадає на "повторення пройденого". Серед предметів головних очікувань друга частина кінокоміксів "Місто гріхів" і "Залізна людина", продовження "Стомлених сонцем" Микити Михалкова, третя серія вампірської "сутінкової" саги, четвертий захід у ту ж річку "Шрека" і показ першої половини фільму "Гаррі Потер і смертельні реліквії", розділеного на дві частини. Але одними з найбільш очікуваних фільмів є два кінотвори, кожен з яких, в тій чи іншій мірі, є екранізацією. У 2010 році глядачі пострадянського простору розраховують побачити втілення культового роману Віктора Пєлєвіна "Generation П" у постановці Віктора Гінзбурга. Передбачається, що кіноверсія рекламної кар'єри Вавилена Татарського вийде за рамки початкового тексту, а дія фільму триватиме не тільки до наших днів, але й у найближчому майбутньому. Іншим обов'язковим до перегляду фільмом 2010 вважається "Аліса в країні чудес" Тіма Бертона. Знятий з використанням тривимірних ефектів та технології "захоплення руху" (motion capture), фільм обіцяє зображення вражаючої краси; відомі актори (у тому числі і перевірена зірка Бертона - Джонні Депп) - яскраве виконання ролей, а фабула - повернення вже дорослої Аліси до країни чудес, що потерпає під тиранією Королеви черви - цікавий сюжет.
Сайт.рф
Ще одна надія-2010 безпосередньо пов'язана з намірами російської влади зробити інтернет "ближчим" для своїх громадян. Цілком імовірно, що в поточному році запрацює амбітне починання Москви - кириличні домени. На думку оптимістів-ініціаторів проекту, написання інтернет-адрес знайомими літерами приверне в Мережу тих користувачів, які до цього "боялися латиниці". Песимісти ж з активної інтернет-спільноти припускають, що таким чином російська влада намагається створити на території Рунета легко контрольоване і цензуроване гетто. Реалісти, у свою чергу, відзначають економічну малоперспективність такої новації і шукають її причини в бажанні Москви бути "не такими, як усі" за зразком Китаю, який ще раніше почав впроваджувати ієрогліфічні домени. Іншою причиною може слугувати і бажання не тільки пропіаритися, а й заробити. Після того, як одна компанія викупила комплект привабливих імен, на зразок "Секс.рф" або "Кіно.рф", "бронювання" доменів в новій зоні було припинено. На стадію активної реєстрації процес повинен повернутися тільки у квітні 2010 року, а обіцяна ціна кириличної назви для сайту в перші дні становитиме 10 мільйонів рублів. З урахуванням розцінок, не факт, що заповнення нового інтернет-простору буде проходити легко й радісно.
З надією на перемоги
Ще в 2009 році вітчизняні футболісти розбили надії наших уболівальників. Чемпіонат світу в ПАР обійдеться без української збірної. Тим не менше, увага футбольних шанувальників усього світу влітку буде прикута до африканських стадіонів. Серед фаворитів прийдешнього чемпіонату найчастіше називають збірні Іспанії та Бразилії. У спину їм, на думку букмекерів, "дихають" Англія, Нідерланди, Німеччина, Аргентина та Італія, і, можливо, здивують африканські країни. Тим більше, зазначають фаталісти, у європейців за межами рідної частини світу часто виникають труднощі, а ПАР - не зразок кліматичної лояльності ... Інша з числа головних спортивних подій року поки що вселяє деякі надії. Незважаючи на те, що попередня Зимова олімпіада в Турині принесла Україні лише дві бронзові нагороди, в 2010 році наша збірна розраховує залишити Ванкувер з набором медалей. Планується, що українські спортсмени візьмуть участь у змаганнях з 11 дисциплін, а найбільших успіхів очікують від біатлону, фігурного катання, лижних перегонів, санного спорту і фрістайлу. Ще однією стабільною надією українських уболівальників залишаються брати Клички. Серед найбільш імовірних їхніх суперників у нинішньому році останнім часом звучать імена Миколи Валуєва і Девіда Хея. Ще кілька років тому, коментуючи повернення росіянина на ринг, Віталій Кличко відзначав, що для нього самого або його брата зустріч із Валуєвим була б цікава, але тільки в тому випадку, якщо мова зайде про чемпіонський двобій. "Знайомство" з Девідом Хеєм, який уже погрожував українським боксерам громами і блискавками, більш відповідає цій вимозі. До того ж, за словами промоутерів, бій Хей проти Кличко в 2010 році може побити рекорди касової привабливості. Але для того, щоб зустрітися з одним із братів, спочатку власникові пояса WBA потрібно перемогти Джона Руіза... Українцям же можна сподіватися на те, що в році, що настав, їх зможуть порадувати не тільки спортивні перемоги, але й реалізація інших "великих надій".
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас