Тігіпко: Україна надмірно залежна від світових цін на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Україна надмірно залежна від світових цін на нафту

Енергетика
294
Ринок нафти стає все більш непередбачуваним. Аби зменшити ризики для економіки, Україні потрібно виробити власну систему захисних заходів, вважає кандидат в президенти України Сергій Тігіпко.
Так політик прокоментував дані, згідно з якими зростання цін на нафту в 2009 році у відносному вираженні досягло 10-річного максимуму. Торік вартість цього виду палива зросла на 78%. Фінансово-економічна криза, геополітична нестабільність, природне вичерпання світових запасів нафти і значна частка спекулятивного капіталу на цьому ринку перетворили нафтові котирування на один з найважливіших чинників ризику для економік більшості держав, у тому числі і України.
"Провідні світові держави давно зрозуміли, який вплив на їх економіки можуть мати ціни на нафту, а тому подбали про превентивні заходи. По-перше, це збільшення власного видобутку нафти, якщо дозволяють природні умови. В України така можливість є. Нові технології допоможуть вдихнути життя в старі родовища на континентальній частині країни, практично неосвоєними залишаються шельфи Чорного і Азовського морів", - зазначив Тігіпко.
На думку політика, зростанню видобутку нафти в Україні перешкоджають непродумана ліцензійна політика уряду, а також корупція і бюрократія в профільних відомствах, яка не дає можливості збудувати взаємовигідні відносини із іноземними інвесторами.
По-друге, вважає Тігіпко, Україні потрібно створити запас нафти і нафтопродуктів.
"Україна - найбільша європейська держава, яка споживає значний об'єм енергоресурсів. Відсутність нафтового запасу робить нас беззахисними перед загрозою скорочення постачань нафті або різких стрибків цін на неї. На жаль, уряд вважає за краще вирішувати проблеми у міру їх надходження, а не вести продуману економічну політику", - вважає кандидат в президенти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас