СП: Де-факто українською "трубою" керує "Газпром" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СП: Де-факто українською "трубою" керує "Газпром"

Енергетика
550
На сьогодні українська газотранспортна система юридично належить Україні, але фактично управляється російською компанією "Газпромом".
Про це заявив представник президента України із міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, пояснюючи заяву президента Віктора Ющенка про те, що на сьогоднішній день Україна втратила майже 70% газотранспортної системи.
"Де-юре вона наша, а де-факто ми управляти нею самостійно не можемо. Управління фактично перейшло до "Газпрому", - заявив Соколовський.
Він підкреслив, що підтвердження неможливості управляти системою міститься в грудневому листі глави НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини до Секретаріату президента, в якому міститься відмова без згоди "Газпрому" надати доповнення до газових контрактів від 19 січня, підписані 25 листопада 2009 року.
"Цей лист він (Дубина) написав до Секретаріату, і в ньому говорилося про те, що без дозволу - саме дозволу, а не узгодження - "Газпрому" він не може передати копії протоколів від 24 листопада. Тому ми до кінця і не знаємо, що в цих протоколах записано, які там зобов'язання ми узяли на себе. Про що це говорить? Про те, що ми де-факто не управляємо", - заявив Богдан Соколовський.
Крім того, представник президента зазначив, що "Газпром" законтрактував всі транзитні потужності української ГТС.
"Фактично НАК втратила можливість бути незалежною, вона змушена робити все те, що скаже "Газпром". Для росіян це нормально - це їх тактика і стратегія. За них можна лише порадіти", - зазначив Соколовський.
Нагадаємо, вчора, 5 січня, під час спілкування з жителями Самбора Львівської області президент України Віктор Ющенко заявив, що сьогодні Україна втратила вже майже 70% своєї газотранспортної системи.
Віктор Ющенко пояснив це тим, що уряд підписав газові угоди, що ведуть до банкрутства НАК "Нафтогаз України", на балансі якої знаходиться українська ГТС.
25 листопада "Газпром" і "Нафтогаз України" підписали доповнення до контракту від 19 січня 2009 року, відповідно до якого на прохання української сторони об'єм постачань газу до України в 2010 році знижений до 33,75 мільярдів кубометрів з раніше запланованих за контрактом 52 мільярдів кубометрів. Також сторони закріпили відсутність штрафних санкцій із обсягу споживання газу "Нафтогазом України" в 2009 році. Якби штрафні санкції були застосовані, то Україні довелося б заплатити від 5,8 мільярдів доларів (оцінка "Нафтогазу") до 7,8 мільярдів доларів (оцінка президента України Віктора Ющенка).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас