Івченко: Ймовірність другої хвилі економічної кризи можна оцінити в 20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Івченко: Ймовірність другої хвилі економічної кризи можна оцінити в 20%

947
Стверджувати, що немає ризику другої хвилі кризи, неправильно, вірогідність завжди є, але зараз її можна оцінити в 20%. Якісь провали в 2010 році точно будуть, проте загальна тенденція світової та української економіки бачиться позитивною. Таку думку висловив керівник інформаційно-аналітичного центру "FOREX CLUB" Микола Івченко.
Разом з тим він вважає, що багато залежатиме від ситуації в світовій економіці. Експерт відзначив, що зараз з'явилися позитивні тенденції в азіатській, американській та європейській економіках.
"Наприклад, позитивні моменти, які були в економіці США, формувалися в основному за рахунок бюджетних вливань і так званих процесів в автопромі, тобто "здай свій старий автомобіль - отримай новий в кредит і великі пільги", за рахунок цього в третьому кварталі в порівнянні з другим, американський ВВП зробив ривок на 2,2%, такі ж тенденції були в багатьох європейських країнах", - додав Микола Івченко.
Однак, за його словами, з'явилися перші ознаки інфляції, і тепер в багатьох країнах думають про те, що треба поступово проводити антиінфляційні заходи, наприклад, в єврозоні вже заявили про те, що вони поступово почнуть згортати стимулювання економіки, про це заявляють і американці.
"Наразі всі в світі побоюються, аби поступове згортання не призвело до різкого сповільнення темпів відновлення світової економіки. Це як мистецтво ходіння по канату, не можна помилитися, потрібно не перетримати заходів стимулювання, адже криза, яка 2001 року була в США, полягала в тому, що Америка утримувала низьку процентну ставку на рівні 1% протягом року і за рахунок цього заклала основу для іпотечної кризи", - сказав співрозмовник ІМК.
Експерт відзначив, що зараз вся світова спільнота занепокоєна тим, аби почати своєчасно згортати заходи стимулювання економіки, але згортати так, щоб це не підкосило темпи відновлення, адже якщо буде різке зростання процентних ставок і різке згортання бюджетного стимулювання, податкових пільг, то це підкосить темпи зростання ВВП і може призвести до нового витка кризи.
"Також новий виток кризи може статися через фінансові ринки. Ми бачимо, що за 2009 рік фондові, товарні ринки значно зросли, на деяких фінансових ринках сформувалися певні бульбашки (мильні бульбашки - ред.), і якщо вони почнуть лускати, то це може призвести до катаклізмів", - вважає М.Івченко.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас