На євро чекає перевірка на міцність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На євро чекає перевірка на міцність

Валюта
10358
Європа в 2010 році може пережити кризу довіри до своєї єдиної валюти, передбачають представники Євросоюзу. Експерти відзначають, що країни єврозони продовжують роздувати дефіцити державних бюджетів, що загрожує зниженням рейтингів країн.
Сумарний дефіцит держбюджетів країн зони євро може збільшитись 2010 року до 7% ВВП єврозони проти 6,4% у 2009 і 2% у 2008-му, пише газета The Wall Street Journal із посиланням на прогноз представників Євросоюзу.
Це, на думку експертів Єврокомісії, загрожуватиме регіону першою справді серйозною кризою довіри до єдиної валюти Європи і кредитоспроможності країн-учасниць зони євро. До того ж інвестори знову починають турбуватися про можливе настання другої хвилі кризи. Значить, можуть віддати перевагу євро, а не менш прибутковим, але і менш ризиковим валютам.
Найбільші міжнародні рейтингові агентства вже знизили рейтинги Греції та Іспанії. Ірландія і Португалія можуть піддатися аналогічним рейтинговим діям. У грудневому повідомленні Fitch йдеться, що рейтинги Іспанії та Франції (які входять до зони євро), а також Великобританії (яка до неї не входить) можуть бути переглянуті у бік зниження, якщо урядам цих країн не вдасться в новому році сформулювати і втілити в життя продумані та ефективні програми скорочення бюджетних дефіцитів.
Інвестори знову починають турбуватися про можливе настання другої хвилі кризи, яку можуть спровокувати погано зважені урядові кроки. Якщо країни Європи переоцінять перспективи відновлення економіки і почнуть дуже рано або дуже різко згортати заходи стимулювання зростання, вони тим самим ризикують увергнути весь регіон в новий спад. З іншого боку, зволікання призведе до подальшого зростання дефіцитів держбюджетів, який може стати хронічним, спровокувати зниження суверенних рейтингів низки держав, відтік капіталу та інші негативні наслідки.
Допомога ЄЦБ
Глава Європейського Центрального банку Жан-Клод Тріше побоюється, що неконтрольоване зростання державних боргових зобов'язань заважатиме ЄЦБ утримувати інфляцію в заданому діапазоні.
Незважаючи на всі застереження, Франція і Німеччина вже запланували збільшення дефіциту держбюджетів на майбутній рік. Так, у Франції дефіцит може перевищити 8% ВВП. В середу національне статистичне агентство Франції повідомило, що в третьому кварталі 2009 року обсяг держборгу виріс на 29,4 млрд євро - до 1,457 трлн євро, що складає 75,8% ВВП.
Втім, увага ринку, рейтингових агентств і аналітиків на початку 2010 року буде, як і раніше, прикута до ситуації в Греції, де дефіцит бюджету вже досяг 12,7%, перевершивши допустимий за правилами ЄС рівень в чотири рази.
Така ситуація спровокувала спекуляції щодо виходу Греції із зони євро найближчим часом. В той же час експерти майже одноголосно заявляють, що ні ЄЦБ, ні ЄС в цілому не можуть прийняти навіть потенційну можливість дефолту одного з учасників зони євро. Європейська влада, кажуть аналітики, не дозволяє одній країні дискредитувати ідею єдиної валюти одного з найбільш розвинених регіонів світу і, поза сумнівом, надасть допомогу Греції в разі реалізації малоймовірного сценарію національного дефолту. Допомога буде надана або у вигляді викупу частини боргових зобов'язань, або у вигляді надання гарантій.
Разом з тим ЄЦБ чітко дав зрозуміти, що не має наміру брати до уваги стан справ в окремо взятій країні та змінювати вимоги, єдині для всіх держав єврозони. Перша серйозна перевірка стійкості системи, як відзначають експерти, відбудеться вже в січні - саме тоді Греція запропонує довгожданий план радикального вирішення проблеми дефіциту держбюджету.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас