Третій хоче стати зайвим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Третій хоче стати зайвим

Енергетика
2305
Білорусь знову погрожує Росії погіршенням відносин. Цього разу предметом торгу стали мита на імпорт російської нафти: або постачання на безмитній основі, або вихід Мінська з Митного союзу. Москва раніше вже запропонувала Білорусії безмитно ввозити нафту, але лише для "власних цілей", проте білорусів такий явно варіант не влаштовує. Останні наполягають, що це підриває погоджену конструкцію Митного союзу "трійки".
Росія і Білорусь продовжують переговори про постачання нафти, що почалися ще в кінці минулого року, проте, незважаючи на всі зусилля, сторони до компромісу так і не дійшли. Мінськ побачив у підході Росії до торгівлі нафтою загрозу Митному союзу.
Торг доречний
"Виведення торгівлі нафтою за межі конфігурації Митного союзу створює небезпечний прецедент. За цим може послідувати бажання аналогічно вчинити з газом, електроенергією, а можливо, і з іншими, вже не сировинними товарами", - заявив напередодні представник органів держуправління Білорусії, близький до білорусько-російських нафтових переговорів.
Підсумком такої політики виключень товарних груп, вважає він, стане "деформація і збитковість" Митного союзу (МС).
Він підкреслив, що різні ціни на сировинні ресурси суперечать засадничим принципам створюваного Єдиного економічного простору (ЄЕП) і призведуть до різної собівартості виробленої продукції і, відповідно, різної конкурентоспроможності російських і білоруських товарів на спільному ринку.
"Нові підходи Російської Федерації до умов торгівлі нафтою з Білорусією в 2010 році, визначені російською стороною незадовго до Нового року, серйозно підривають погоджену конструкцію митного союзу "трійки", - наводить його слова "Інтерфакс".
"В такому союзі Білорусь для себе перспективи не бачить. Якщо у когось були ілюзії, що можна побудувати МС і ЄЕП, де партнери по інтеграції будуть поставлені в нерівні умови, то про такі наміри відразу треба було сказати, і не треба було б весь цей город городити", - додав співрозмовник агентства.
Суть Митного союзу
Треба пояснити, що базовий договір про створення Митного союзу забороняє його учасникам встановлювати у взаємній торгівлі митні збори.
В цьому сенсі позиція Мінська виправдана. Як відзначають білоруські парламентери, раз вже дві країни є членами Митного союзу, то і договори мають бути відповідними. Адже що заважає Москві вчинити точно так із постачаннями інших сировинних товарів або газу? І якщо Росія не хоче йти на поступки, то Білорусь не бачить сенсу довше затримуватися в Митному союзі.
З іншого боку зрозуміла і позиція Росії.
З нового року, нагадаємо, закінчилася дія старого договору з постачань російської нафти в Білорусію. Це означає, що ціна російської сировини для Білорусії включатиме вартість стопроцентного експортного мита на нафту.
Ще в грудні Москва запропонувала Мінську безмитно ввозити нафту, правда, лише для "власних" цілей. Обсяг внутрішнього споживання Білорусії оцінюється в 6 млн тонн чорного золота на рік. На цю нафту мита діяти не будуть, обіцяв раніше віце-прем'єр РФ Ігор Сечін.
Однак, як виявилось, білорусів такий варіант не влаштував. І ось чому.
Дороге задоволення
Практика безмитних постачань нафти в Білорусію почалася ще в 90-і роки, через що російський бюджет почав нести втрати "на весь обсяг митних зборів". У програші виявилися й російські нафтопереробні підприємства.
Річ у тім, що одна тонна переробленої нафти в Білорусії на 8,5 доларів вигідніше, ніж перероблена в Росії, у тому числі за рахунок використання митних пільг. У результаті білоруси могли купувати в Росії "дешеву" нафту і продавати її на захід.
В середині 90-х років було вирішено, що Білорусь має хоч якось відшкодувати доходи, що випадають з російського бюджету. Підсумком стало підписання двосторонньої угоди про умови постачання нафти і розділення експортного мита та експорт нафтопродуктів.
В результаті в 1995 році РФ отримала у вигляді компенсацій 6,8 млн доларів, за десять місяців 1996 років - 1,7 млн доларів. Зате з 1997 по 2001 рік Росія взагалі не отримувала ніякої компенсації, а потім білоруська сторона денонсувала цю угоду в односторонньому порядку.
Та питання про те, щоб скасувати всі пільги щодо постачань російської нафти в Білорусь постало лише в 2006 році. В результаті переговорів як засіб плавного переходу до такого режиму був введений інститут знижуючого коефіцієнта. У 2009 році він склав, за словами Сечіна, 0,356 до митних зборів і платежів.
Суперечку не завершено
Зауважимо, що пропозиція РФ безмитно ввозити нафту для покриття 100% внутрішньої потреби Білорусії дорого обійдеться федеральному бюджету.
"У випадку безмитних постачань нафти для внутрішнього споживання Білорусії на рівні 6 млн тонн наша казна може недорахуватися близько 1,6 млрд доларів при ставці експортного чинного мита", - заявив газеті ВЗГЛЯД аналітик ІФД "КАПІТАЛ'" Віталій Крюков.
"Однак ця цифра дуже умовна. Потрібно як мінімум враховувати політичні та інші економічні домовленості Москви і Мінська, у тому числі додаткові прибутки від введення 100%-вого експортного мита на останні обсяги постачань", - резюмував аналітик.
Втім, ще не ясно, за якими в результаті принципами РФ торгуватиме нафтою зі своїм сусідом. Поки що держави на поступки йти не хочуть. Російська сторона заявила про відсутність у білоруських парламентаріїв достатніх повноважень, білоруська - про тиск на свою делегацію в процесі переговорів. Чим закінчиться це протистояння - залишається лише гадати.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас