Іран сам виготовить ядерне паливо, якщо Захід не прийме схему постачання палива до кінця січня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран сам виготовить ядерне паливо, якщо Захід не прийме схему постачання палива до кінця січня

Енергетика
249
Іран самостійно виготовить ядерне паливо, якщо Захід до кінця січня не прийме пропозиції Тегерана за схемою його обміну. Про це заявив міністр закордонних справ Ірану Манучехр Моттаки.
"Ми висунули ультиматум. Залишився термін в один місяць - до кінця січня", - підкреслив Моттакі. Захід "мусить вирішити питання про постачання палива для тегеранського реактора на користь однієї з пропозицій - продажу або обміну", - сказав він, додавши, що "інакше Іран виробить ядерне паливо з 20%-ним збагаченням за допомогою власних підготовлених фахівців", передає Press Association.
2 січня закінчився термін, який президент США Барак Обама визначив як граничний для конструктивної відповіді Тегерана на ініціативу "шестірки", - (Росія, США, Китай, Великобританія, Франція і Німеччина), які під егідою Міжнародного агентства з атомної енергії ведуть з Тегераном переговори щодо рішення проблеми іранської ядерної енергетичної програми.
Захід запропонував Ірану відправляти 75% що є у нього низькозбагаченого урану на подальшу переробку і збагачення до Росії з подальшою доставкою до Франції, де з нього мають виробити уранові стержні для наукового тегеранського реактора. Проте Іран у відповідь на пропозицію "шестірки" в жовтні 2009 р. висунув власну схему.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас