Складено антирейтинг українських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Складено антирейтинг українських банків

15524
Всеукраїнський центр сприяння підприємницькій діяльності проаналізував більше 3000 скарг від підприємців з приводу незаконних методів впливу, які використовують банківські установи з метою повернення кредитних заборгованостей, а також відносно невиконання зобов'язань із виплати депозитних вкладів. Бралися до уваги звернення, які надійшли на адресу Центру протягом 2009 року.
Найбільше нарікань з боку суб'єктів підприємницької діяльності викликали дії адміністрації банку "Надра". Згідно з отриманими даними, тимчасова адміністрація цієї установи масово застосовує такі методи із стягнення кредиторських заборгованостей, які, на думку експертів Центру, порушують фундаментальні принципи держрегулювання вирішення суперечок між позичальниками і фінустановами-кредиторами.
Про це повідомив в Лондоні під час зустрічі з представниками ділових кіл Великобританії керівник Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності Олександр Данилюк. Зустріч була присвячена стану української фінансово-банківської системи в період економічної рецесії.
"Цінність цього дослідження полягає в тому, що абсолютна більшість скарг надійшла з економічно розвинених регіонів України з великою густотою населення, в яких, згідно з даними Держкомстату і ДПАУ, дуже висока підприємницька активність.
Відносно банку "Надра" висловили претензії 37 % наших респондентів. Це найвищий показник. Скарги з боку клієнтів банку почали надходити відтоді, коли в лютому 2009 р. в банку була введена тимчасова адміністрація НБУ. Банк став вимагати оплати із кредитів від позичальників, які мають депозитні вклади, що рівноцінні або перевищують їх кредитні зобов'язання. Відмовляючись при цьому повертати депозитні кошти. Питання особливо загострилось, коли банк "Надра" першим з вітчизняних фінустанов оприлюднив списки своїх проблемних позичальників, розкривши банківську таємницю, грубо порушуючи при цьому законодавство. Услід за ним ще низка банків пішли цим шляхом, але, судячи з їх фінансових показників, ніхто не виграв від порушення закону.
Другу позицію займає "ПриватБанк", чиї позичальники вважають, що банк працює з ними дуже "жорсткими" методами. Це і оприлюднення конфіденційної інформації, яка становить банківську таємницю, поширення інформації про заборгованість серед партнерів і контрагентів. Застосовуються й інші методи дії з боку колекторних компаній, що співпрацюють із цією установою: прямі погрози фізичної дії, телефонний терор, приїзд додому до позичальника, поширення конфіденційної інформації серед третіх осіб (сусідів і тому подібне)", - зазначає Данилюк.
Решта позицій в антирейтингу банків, за даними Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності, розподілилися таким чином: "Укрпромбанк", "Ренесанс", "Дельта-банк", "Альфа-банк", "Індекс-банк", "Плюс-банк".
"Так, до переліку очевидних правопорушень з боку практично всіх цих банків можна віднести: незаконне розкриття банківської таємниці, коли банк виклав у відкритий доступ інформацію про своїх боржників; використання послуг колекторних компаній, діяльність яких не має законодавчого регулювання в Україні і є незаконною; передача даних про проблемних позичальників Митній і Прикордонній службам України з метою перешкоджання їх виїзду за кордон, посилаючись при цьому на сумнівний Указ Президента Ющенка 813/2009 від 8 жовтня 2009 р., який вступає в очевидне протиріччя із Законом України "Про порядок виїзду з України і в'їзду до України громадян України" і Загальною декларацією прав людини", - вважає керівник Центру.
На його думку, така ситуація склалася унаслідок відсутності держрегулювання колекторної діяльності, неналежного виконання НБУ своїх функцій із контролю за дотриманням банками законодавства, загального нехтування правами клієнтів з боку банківських установ.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас