Deutsche Bank: Європу врятує тіньова економіка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Deutsche Bank: Європу врятує тіньова економіка

Казна та Політика
1255
Згідно із дослідженням Deutsche Bank, тіньова економіка країн Європи дозволяє їм залишитися на плаву під час рецесії, пише газета The Financial Times.
Фахівці німецького банку переконані, що економіки з високою часткою різних тіньових структур, великим обсягом незадекларованої готівкової валюти, поширеними схемами уникнення податків і нелегальними сферами діяльності (на зразок торгівлі наркотиками) виявилися менш схильними до рецесії.
Аналітики уточнюють, що їхні висновки правильні лише для тих країн, в економіці яких тіньові механізми дуже поширені. Як приклад вони наводять економіку Греції, яка не дивлячись на кризу державних фінансів, впала лише на 1% в порівнянні із загальним 4-відсотковим падінням економіки країн ЄС.
Прикметно, що інша крайність - "практично повна чесність" населення - теж виявилася запорукою відносно успішного виходу з кризи для таких країн, як Австрія, Франція і Голландія.
Найбільше постраждали від економічної кризи ті, хто уникає крайнощів - німці. Саме їм, на думку фахівців Deutsche Bank, рецесія нашкодила більше, ніж іншим європейцям. Аналітики визначили, що Німеччина виявилася ближчою за інших до найбільш несприятливого рівня індексу тіньової економічної активності, який складає 14,3318%. З показником 14,6% Німеччина стоїть перед ризиком реалізації найбільш песимістичного кризового сценарію.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас