"Транснефть" озвучила тарифи на транзит нафти через Україну на 2010 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Транснефть" озвучила тарифи на транзит нафти через Україну на 2010 р.

Енергетика
743
"Транснефть" і "Укртранснафта" погодили тарифи на транзит нафти на 2010 рік, повідомив Агентству нафтової інформації прес-секретар АК "Транснефть" Ігор Дьомін.
За його словами, російська та українська компанії у вівторок уклали дві додаткові угоди щодо транзиту нафти на 2010 рік.
Одна додугода передбачає тарифи на 2010 рік: 6,6 євро на напрямі від кордону Білорусі та України до кордону України і Словаччини; 6,6 євро на напрямі від кордону Білорусі та України до кордону України й Угорщини; 3,9 євро на напрямі від кордону Білорусі та України до ЛПДС Броди.
Друга додугода враховує тариф 6,5 євро на напрямі від кордону Білорусі та України до порту "Південний".
Дьомін підкреслив, що домовленості не враховують умов "качай або плати".
Він зазначив, що українська сторона пропонувала підписати додугоду строком на 3 місяці - до кінця березня 2010 року, проте "Транснефть" наполягає на контрактних умовах строком на 1 рік.
Дьомін зазначив, що "Транснефть" готова прокачувати по трубопроводу "Дружба" у напрямі Угорщини і Словаччини сумарно не менше 15 млн тонн на рік.
"Транснефть" також гарантує технічну можливість прокачування нафти сорту Urals на два українські заводи - "Нафтохім-Прикарпаття" і "НПК Галичина" - по 1,5 млн тонн на рік на кожен. "Українська сторона вперше попросила постачання нафти Urals на ці два заводи. Ми готові забезпечити технічну можливість, але домовлятися їм потрібно з власниками нафти - нафтовими компаніями. Ми забезпечуємо не саму нафту, а її постачання", - додав він. Окрім цього, 1,5 млн тонн нафти на квартал постачатиметься по нафтопроводу "Броди-Одеса" в порт "Південний".
Між тим раніше у вівторок прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський повідомив "Інтерфаксу", що Україна і Росія домовилися про підвищення ставок на транзит нафти в 2010 році на 30%.
За словами джерела "Інтерфаксу" в уряді України, нова угода передбачає на 2010 рік ставку транзиту у розмірі 6,6 євро за тонну нафти в порівнянні з $7,8 за тонну в поточному році. З врахуванням нинішнього курсу євро до долара це означає збільшення ставки на 22%.
Як повідомлялося, російська сторона звинувачувала українську в тому, що остання, швидше за все, через внутрішньополітичні причини, пропонувала неприйнятні умови транзиту нафти у напрямі нафтотерміналу "Південний", починаючи з січня 2010 року. Зокрема, йшлося про підвищення ціни транспортування, гарантування мінімальних обсягів транзиту і введення умови "плати або качай".
"Укртранснафта" в січні-листопаді 2009 року зменшила обсяги прокачування нафти на 4,7% порівняно з аналогічним періодом 2008 року - до 35 млн 513,1 тис. тонн. Транзит нафти через трубопровідну систему країни за 11 місяців зменшився на 9,4% - до 26 млн 922,9 тис. тонн.
Плановий обсяг постачань російської нафти у напрямі "Південного" в січні складає близько 0,5 млн тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас