Тимошенко: Україна єдина в світі отримала дивіденди від МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Україна єдина в світі отримала дивіденди від МВФ

844
Уряд України в 2009 році отримав додаткові прибутки завдяки розподілу спеціальних прав запозичення (СПЗ, SDR - англ.) Міжнародного валютного фонду (МВФ), які фактично є дивідендами країни від участі у Фонді, повідомила прем'єр Юлія Тимошенко.
"Більше жодна країна інтелектуально не змогла цього зробити", - сказала вона на прес-конференції в Києві у вівторок.
Коментуючи отримання інших коштів від МВФ як кредити, Ю.Тимошенко відзначила, що Фонд виділяє їх під 3,5-4% річних на 10 років, тоді як ринкова ставка для України сьогодні складає 10-11% річних.
Глава уряду підкреслила, що МВФ виділив Україні цього року "дуже маленькі обсяги", які менші, ніж іншим країнам.
Як повідомлялося, в серпні 2009 року Рада керівників МВФ схвалила розподіл SDR на суму близько $291 млрд серед 186 країн-акціонерів Фонду, згідно з яким Україні було надано SDR1,309 млрд (близько $2,09 млрд). SDR включаються в офіційні резерви країн-членів і у разі потреби можуть бути обмінені на вільно конвертовану валюту, таку як долари, євро, ієни або фунти стерлінгів через спеціальні торгівельні угоди між країнами-членами фонду.
Для розрахунків з Росією за жовтневі й листопадові постачання газу, а також для фінансування інших потреб уряд в листопаді конвертував в МВФ майже все отримані SDR. Згідно статистиці НБУ, активи в SDR в доларовому еквіваленті цього місяця зменшилися на $1,817 млрд - до $271 млн.
Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело в уряді, конвертація обсягу SDR, що залишився, вже проводиться і має бути завершена 29-30 грудня.
В той же час перший заступник глави секретаріату президента і його представник в уряді Олександр Шлапак на минулому тижні заявив, що Мінфін ще 18 листопада отримав роз'яснення МВФ, що кошти від конвертації SDR необхідно розглядати як іноземні зобов'язання і відображати їх як позицію валового зовнішнього боргу. Такої ж позиції дотримуються в НБУ.
Згідно з доповненням G до Угоди МВФ, учасник має відновлювати свої авуари в SDR так, щоб через п'ять років після першого розподілу і після цього в кінці кожного календарного кварталу середнє значення його загальних денних авуарів у SDR за останній п'ятирічний період складало не менше 30% від середнього значення його чистих кумулятивних сум SDR, отриманих їм в порядку розподілу протягом того ж періоду.
За даними секретаріату президента, використання SDR також накладає на Україну зобов'язання сплачувати щоквартальні нарахування, хоча ставка їх і є невисокою - 0,24% річних.
Крім SDR, уряд цього року отримав від МВФ $5 млрд в рамках п'ятирічного кредиту stand-by на загальну суму близько $17 млрд, рішення про виділення якого Фонд прийняв у листопаді минулого року. Частину цього кредиту в розмірі близько $6 млрд отримав також Нацбанк.
За даними МВФ, серед всіх чинних програм Фонду Україна сьогодні є другою після Угорщини країною за обсягами виділеної допомоги: Київ отримав $11 млрд в порівнянні з $12 млрд, отриманих Будапештом. Далі йдуть Румунія - $9,5 млрд і Пакистан - $5,3 млрд. Всього на частку України припадає близько 17,3% виділених МВФ всім країнам коштів.
В 2010 і 2011 роках Києву належить виплатити Фонду приблизно по $230 млн, тоді як в 2012 році обсяг виплат збільшиться до $3,7 млрд, в 2013 році - до $5,6 млрд, а в 2014 році скоротиться до $2 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас