Італійці задекларували 95 млрд євро в процесі податкової амністії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Італійці задекларували 95 млрд євро в процесі податкової амністії

Казна та Політика
557
Італійці задекларували 95 млрд євро (близько $137 млрд) з моменту оголошення податкової амністії в Італії в жовтні, з цієї суми 98% коштів репатріюватимуть в Італії, повідомило міністерство економіки країни із посиланням на дані станом на 15 грудня.
Як сказано в повідомленні, продовження терміну дії амністії до квітня 2010 року буде "останнім і остаточним", пише The Wall Street Journal. Нинішня кампанія з повернення коштів є третьою в Італії за останні вісім років.
Раніше передбачалося, що терміном закінчення амністії стане 15 грудня, проте потім її дія була продовжена до кінця квітня наступного року, що пов'язано з несподівано великим числом охочих скористатися запропонованими урядом умовами.
Штраф, що накладається на податкових ухильників, до 15 грудня не перевищував 5%, що істотно менше, ніж в середньому по Європі. Разом з продовженням терміну дії амністії був підвищений і штраф. Італійці, що побажали повернути свої кошти на батьківщину до 28 лютого, заплатять 6% від поверненої суми. Після цього терміну податок зросте до 7%.
Обсяг задекларованих в процесі нинішньої податкової амністії коштів побив колишній рекорд 78 млрд євро, встановлений в процесі амністії 2002-2003 років. Втім, це лише мала частка всіх коштів, що зберігаються на закордонних рахунках італійських громадян. За оцінками італійського ЦБ, громадяни країни зберігають не менше 500 млрд євро незадекларованих коштів за межами Італії.
Незважаючи на вражаючі цифри, принципи проведення податкової амністії піддаються гострій критиці як усередині країни, так і за її межами. Відомий італійський фахівець в області податкового законодавства Томмазо ді Тіанно відзначив, що в процесі колишніх податкових амністій не було вирішено ключове завдання повернення активів в італійську банківську систему. На його думку, не вирішена ця проблема і тепер, оскільки більшість виведених статків так і не повернулися.
Крім того, Італія - єдина країна, яка не вимагає від громадян повідомляти про джерело отриманого ними доходу. Це, як заявляють критики амністії, ускладнює і без того непросту ситуацію з боротьбою з відмиванням доходів, отриманих незаконним шляхом.
Оголошення податкової амністії в Італії також спровокувало загострення відносин з Швейцарією. Швейцарські банкіри звинуватили уряд Італії в чиненні тиску на власників рахунків за межами країни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас