Кабмін заборонив участь афілійованих компаній в аукціонах з продажу нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін заборонив участь афілійованих компаній в аукціонах з продажу нафти

Енергетика
561
Кабінет Міністрів заборонив участь в аукціонах з продажу нафти, газового конденсату, зрідженого газу і вугілля по одному лоту більш ніж одного з покупців, пов'язаних між собою відносинами контролю.
Про це йдеться в постанові Кабміну № 1405 від 23 грудня.
Уряд вніс зміни до положення про організацію і проведення аукціонів з продажу нафти, газового конденсату, зрідженого газу і вугілля.
Згідно зі змінами, аукціонний комітет щокварталу (за місяць до початку кварталу) має проводити (у порядку, затвердженому Мінекономіки за погодженням з Антимонопольним комітетом) акредитацію потенційних покупців - учасників аукціонів - з визначенням списку покупців, зв'язаних між собою відносинами контролю за господарською діяльністю (відповідно до статті 1 закону "Про захист економічної конкуренції").
Уряд заборонив аукціонному комітету допускати реєстрацію для участі в торгах по одному лоту більш ніж одного з покупців, зв'язаних між собою відносинами контролю.
Крім того, Кабмін прив'язав вартість нафти і газового конденсату до їх митної вартості.
Таким чином, рівень стартової ціни без ПДВ визначається продавцем з врахуванням рівня світових цін на нафту, газовий конденсат, природний, зріджений газ і вугілля і визначених згідно з умовами контрактів термінів і умов постачання і якісних характеристик кожної партії, що виставляється продавцем на аукціон.
Рівень стартових цін для нафти і газового конденсату визначається на підставі даних Державної митної служби за митною вартістю за 10 днів, що передують даті реєстрації заявок на проведення аукціону з продажу відповідної сировини.
Комітет не розглядає пропозиції продавців, які заявили не про всі об'єми зрідженого газу власного виробництва, що є у них, видобутої ними нафти, газового конденсату, окрім об'єму, що використовується для власних потреб.
Проведення аукціону тимчасово припиняється, якщо ціна 1 тонни нафти, газового конденсату, зрідженого газу, вугілля або ціна 1 тис. куб. м газу з однаковими якісними характеристиками і базовими умовами постачання за результатами торгів змінюється більш ніж на 10% в порівнянні зі стартовою ціною, і поновлюється за рішенням комітету.
Відповідне рішення комітету оголошується в день аукціону, проведення якого було тимчасово припинене.
Рішення комітету щодо відновлення аукціону з продажу нафти й газового конденсату приймається на підставі результатів оцінки світових цінових котирувань нафти марки Urals за три попередні дні.
Для відшкодування біржі, на якій проводиться аукціон, витрат, пов'язаних з його організацією і проведенням, з покупців стягується комісійний збір у розмірі 0,1% загальної вартості придбаних об'ємів нафти, газового конденсату, природного, зрідженого газу і 0,01% загальної вартості придбаних об'ємів вугілля.
Як повідомляло агентство, 15 червня на засіданні експертно-аналітичної групи учасники ринку нафти і нафтопродуктів висловлювали стурбованість тим, що компанії, афілійовані з групою ПриватБанку, продають на аукціонах нафту за цінами значно нижчими, ніж у інших учасників торгів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас