Прем'єр заявляє про плани повного забезпечення українських АЕС власним паливом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр заявляє про плани повного забезпечення українських АЕС власним паливом

Енергетика
353
Україна має повністю забезпечувати роботу атомних електростанцій (АЕС) виробленим на власних потужностях ядерним паливом, заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко на підсумковій прес-конференції.
"Ми за два роки матимемо власний ядерно-паливний цикл (ЯПЦ), і наші АЕС будуть не 100% ядерного палива купувати за межами України (…) Будемо виготовляти це в Україні і забезпечуватимемо себе на 100%", - сказала вона.
Прем’єр нагадала про проведену цього року роботу з підготовки контрактів на будівництво заводу з фабрикації ядерного палива в країні.
Ю.Тимошенко також заявила: незважаючи на кризові явища в економіці, в розробку і розвиток уранових родовищ в 2009 році було вкладено понад 1 млрд грн.
"Всі угоди є, повністю програма (з розвитку ЯПЦ - ред.) розроблена, профінансована, у тому числі розробка нових родовищ урану", - підсумувала прем'єр.
Як повідомлялося, Україна заявляла про плани в 2015 році ввести в експлуатацію завод з фабрикації ядерного палива для АЕС. Для цього НАЕК "Енергоатом" веде паралельні переговори з американським Westinghouse і російським "ТВЕЛ" про можливість спільного будівництва такого заводу. Конкурс з відбору постачальника технології будівництва заводу з фабрикації ядерного палива планується провести до 1 квітня 2010 року.
"ТВЕЛ" на сьогодні є єдиним постачальником ядерного палива на всі 15 енергоблоків АЕС України. Проте чинний контракт добігає кінця 2010 року.
При цьому сторони в 2009 році практично повністю погодили і підготували до підписання новий довгостроковий контракт на постачання палива для українських АЕС після 2010 року. Документ передбачає забезпечення мінімум 12 з 15 енергоблоків в Україні протягом 10 років. Терміни підписання даного контракту неодноразово переносилися. Про нову дату поки нічого не відомо.
"Енергоатом" розраховує покрити потреби ще трьох блоків своїх АЕС після 2010 року за рахунок постачань американської Westinghouse, яка зараз проводить кваліфікацію палива на Південно-Українській атомній станції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас