Банки на продаж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки на продаж

Фондовий ринок
3435
Кількість і суми угод у цьому сегменті, котрі стабільно зростали в попередні роки, різко впали, пишуть "Коментарі".
Банки вийшли з моди
"За нашими оцінками, в 2005 році було зафіксовано чотири угоди з купівлі банків на суму $0,4 млрд., у 2006 році - 13 угод на суму $1,5 млрд., у 2007 році - 13 угод на суму $4, 3 млрд. На початку 2008 року було завершено три угоди - продаж Правекс-Банку (покупець Intesa Sanpaolo), Астра Банку (Alpha Bank) та Універсалбанку (EFG New Europe Holding)", - зазначив Віктор Стефанишин, аналітик АТ "Ерсте Банк". Однак наприкінці минулого року на ринку настав повний штиль. Єдиною значною угодою, що відбулася на початку 2009 року, стало придбання російським Внешэкономбанком 75%- пакету Промінвестбанку, що перебуває на межі банкрутства.
Крім викупу акцій на суму 1,3 млрд. грн., ВЭБ взяв на себе зобов'язання надати новоспеченій українській "дочці" додаткове фінансування на суму понад 7 млрд. грн. Серед щасливчиків, які змогли розжитися цього року іноземними акціонерами, виявився і харківський Мегабанк. 30% його акцій викупили в кінці літа Європейський банк реконструкції та розвитку і німецький банк розвитку KfW.
Інші фінустанови, що розраховували вирішити свої проблеми за допомогою щедрих інвесторів, спіткало розчарування. "До кризи за кращі банки розгорталася справжня боротьба, мультиплікатор "вартість банку до його капіталу" нерідко перевищував показник 3-4. Зараз до капіталу більшості українських банків можна увійти за номінальною ціною. Але покупців практично немає", - констатує Олександр Скубенко, директор з розвитку бізнесу компанії Phoenix Capital.
Виняток становили лише одиничні придбання проблемних банків деякими українськими інвесторами. Прикладом може стати купівля 48,3% акцій банку "Національний кредит" бізнесменом Андрієм Оністратом, що відбулася наприкінці серпня. Суму цієї угоди експерти оцінили в 2,5-3 млн. грн. За неофіційною інформацією, до середини листопада поточного року Андрій Оністрат уже володів близько 95% акцій банку, докупивши ще 47% акцій через пов'язаних з ним осіб.
Роль найбільш щедрого інвестора в нинішньому році довелося взяти на себе українському уряду. Рятуючи проблемні банки, Кабмін ухвалив рішення про націоналізацію трьох українських фінустанов. Під час рекапіталізації банку "Київ" було виділено 3,563 млрд. грн. в обмін на 99,93% акцій, Укргазбанку - 3,1 млрд. грн. (84,21% акцій), Родовід Банку - 2,809 млрд. грн. (99,97% акцій). За заявою прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, уряд докладе максимум зусиль, щоб зробити ці "проекти успішними". Після цього, як очікується, новоспечені держбанки будуть знову продані приватним інвесторам.
Фінансисти погодяться на все
За прогнозами аналітиків, в 2010 році кількість угод з продажу банків може збільшитись. "Наразі на продаж виставлено понад 60 банків, серед них є й середні, і великі, але більша частина - дрібних кредитних установ. Процес купівлі-продажу банків буде активно відбуватися протягом усього 2010 року", - прогнозує Наталя Щербатюк, аналітик ФК "Фактор". З одного боку, власники фінустанов вже не будуть гнатися за прибутком, реалістично оцінюючи вартість активів. З іншого - у багатьох з них не буде іншого виходу, оскільки вони не зможуть назбирати коштів, необхідних для підтримки своїх установ. Зокрема, за оцінками міжнародного рейтингового агентства Fitch, на даний момент українським банкам потрібна додаткова капіталізація у розмірі близько 100 млрд. грн. Така сума повинна дозволити їм покрити збитки від формування резервів та списання безнадійних боргів. Як наслідок обсяги вливань в кредитні установи в майбутньому році з боку акціонерів повинні збільшитися в кілька разів.
Багатьом з них це виявиться не під силу. "У ролі покупців банків наступного року будуть виступати, перш за все, українські інвестори. На офшорних рахунках осіло близько $14 млрд. Охочих вкласти ці гроші в бізнес достатньо. Купівля банку за невисокою ціною розглядається як вигідне вкладення. Серед потенційних покупців українських банків будуть і російські інвестори", - упевнена Наталя Щербатюк. "Але ми не очікуємо приходу серйозних західних інвесторів у банківський сектор в 2010 році. Їх інтерес до українського банківського і страхового секторів може активізуватися наприкінці 2010 - початку 2011 року", - доповнив колегу керуючий партнер Avellum Partners Микола Стеценко.
Експерти вважають, що ситуація, котра склалась на ринку, підштовхне банкірів до рішучих дій. "У 2010 році будуть переважати операції з консолідації українських банків. Менш стійкі фінустанови будуть змушені зливатися з сильними гравцями, щоб уникнути державного втручання у вигляді тимчасової адміністрації НБУ і подальшої рекапіталізації з боку держави", - вважає Микола Стеценко. Перші спроби злиття фінустанов вже спостерігаються. Зокрема, про такі плани вже заявив Укрінбанк, який має намір об'єднатися з кременчуцьким Автокразбанк і ще однією кредитною установою, назва якої поки не розголошується. Національний банк також підштовхує підопічних до злиття. Проект змін до "Положення про особливості реорганізації банків за рішенням його власників", оприлюднений на початку грудня, максимально спрощує процедуру злиття банків, знижуючи вимоги до їх статутного капіталу. Зокрема, регулятор припускає скасувати норму, де сума статутних капіталів реорганізованих банків повинна дорівнювати сумі капіталів банків-правонаступників, але не менше 10 млн. євро.
"Однак існує висока ймовірність, що витрати на таку інтеграцію можуть бути вищими від очікуваного результату. До того ж для великих банків у цей час більш пріоритетним є зменшення адміністративних витрат разом з необхідним збільшенням відрахувань до резервів під активні операції. Таким чином, високої активності на ринку злиття і поглинань в 2010 році чекати не варто", - переконаний Олександр Калашников, старший фінансовий аналітик рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг".
Тетяна Письменая
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас