Фінансовий ринок: прогноз на 2010 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансовий ринок: прогноз на 2010 рік

Фондовий ринок
3862
Національне бюро економічних досліджень (NBER) США вважає, що рецесія в світовій економіці почалася в грудні 2007 року. Але датою початку світової фінансової кризи справедливо було б вважати 15 вересня 2008 року - день, коли американський інвестиційний банк Lehman Brothers оголосив про своє банкрутство. Катастрофа "небожителя фінансового ринку" призвела до ланцюгової реакції кризи в багатьох країнах світу. Те, що ще нещодавно вважалося вічним і непорушним, впало миттєво. Але кризи не бувають вічними, навіть світового масштабу, рано чи пізно вони минають. І ось вже багато експертів запевняють, що криза відступає. І тепер більш актуальним є питання: "Коли криза закінчиться?"
Фахівці МВФ вважають, що відновлення, як очікується, буде повільним, оскільки фінансові системи залишаються пошкодженими, підтримка з боку державної влади поступово буде зменшуватись. Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домінік Стросс-Кан очікує, що відновлення економіки почнеться з США, проте світова криза ще далека від завершення.
Генеральний секретар Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), заявляє: "Гарні новини - відновлення, хоча і слабке, почалося".
Керівник Федеральної резервної системи США Бен Бернанке заявив, що повне відновлення економіки країни після глобальної кризи може тривати більше двох-трьох років.
Нобелівський лауреат з економіки 2001р., відомий американський науковець Джозеф Стігліц вважає, що економіка США може знову опинитися в рецесії в другій половині 2010 року.
Президент Росії Медведєв вважає, що вихід з кризи буде, на жаль, досить повільним, і мріяти про темпи зростання в наступному році не доводиться. Віце-прем'єр-міністр фінансів РФ Олексій Кудрін вважає, що економічна криза, незважаючи на деякі показники, далека від завершення.
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко не виключає завершення економічної кризи, починаючи з 1 березня наступного року. Голова групи радників при НБУ Валерій Литвицький заявив, що економічна криза в Україні закінчиться в другій половині 2010 року. Україна виходить з економічної рецесії швидше, ніж США і Росія, про це заявив міністр економіки України Богдан Данилишин.
Згідно із опитуваннями громадської думки, близько 87% опитаних американців вважають, що країна поки не вийшла з кризи, а близько 69% заявили, що справи в США "йдуть вкрай погано". У Росії 75% опитаних росіян вважають, що криза ще не завершилася. В Україні 67% з опитаних вважають, що рецесія продовжиться.
Та обставина, що не існує однозначної думки, коли ж завершиться криза, не дивна. Завершення кризи, як правило, не настільки яскраве, як її початок. Тому в даній ситуації завершення кризи має скоріше буденний характер, це не епохальна подія, але при цьому не варто забувати, що в 2010 році вже не буде тих проблем, які довелося пережити в 2009 році.
Валюта
Щодо прогнозу курсу євро/долар в 2010 році більш-менш все зрозуміло. Долар буде девальвувати до євро протягом усього 2010 року. Цілком можливо, що на кінець 2010 року курс євро буде на рівні 1,7 дол. Причина цієї девальвації багато в чому викликана тією обставиною, що в США імпорт істотно перевищує експорт, а в Єврозоні навпаки. На сьогодні США покриває свою любов до закордонних покупок за рахунок продажу державних цінних паперів. Для цієї мети недавно граничний ліміт запозичення США було піднято ще на 209 млрд. дол і це не межа. Без продажу своїх держоблігацій економіка США не виживе. Саме залежність економіки США від зовнішніх капіталів, є і фактором девальвації долара, і чинником його зміцнення. Так як уряд США добре розуміє, що надмірна девальвація долара зробить держпапери не привабливими для закордонних інвесторів, тому в 2010 році США не допустить девальвації долара до рівня 2 дол за євро.
Перспектива долар-гривня теж багато в чому залежить від дій уряду України. Після завершення виборів Президента України відбудеться повернення частини валюти, яка "втекла" в офшори, а це близько 18 млрд. дол, тому, швидше за все, варто чекати зміцнення гривні до рівня 7,5-7,7 грн. в наступному році. Але це за умови, що нове керівництво країни не захоче швидко вирішити всі свої проблеми з дефіцитом бюджету, підвищенням заробітних плат і пенсій. Вирішити ці проблеми можна, тільки за рахунок емісії гривні. У цьому випадку про зміцнення гривні можна забути. Швидше за все, долар при настільки великій емісії гривні буде коштувати на кінець 2010 року близько 10 грн.
Цінні папери
Під час кризи на українському ринку акцій відбулися радикальні зміни. Тепер фондовий ринок України має повноцінну фондову біржу в особі Української біржі, скоро в такому ж режимі може запрацювати і ПФТС. За рахунок інтернет-трейдингу кількість гравців на українських фондових біржах буде зростати в геометричній прогресії, що буде стимулювати зростання цін на акції. Крім того, за рахунок радикального падіння макропоказників у 2009 році навіть невеличкі зрушення в економіці України в 2010 році будуть фіксувати зростання, а це значить, що інвестори і, насамперед закордонні, будуть все більше і більше інвестувати грошей в українські акції. Мінімальне зростання вартості біржових українських акцій складе 20-25%, а за сприятливого збігу обставин, зростання буде не менше 60% за наступний рік.
З українськими облігаціями ситуація не така проста. Наступного року українським емітентам треба буде погасити єврооблігацій на суму близько 2 млрд. дол. Частину цих облігацій вдасться реструктуризувати, але частину доведеться погасити, а це може не обійтися без технічних дефолтів. Облігації внутрішніх позик в наступному році будуть переживати не найкращі часи. Випуски нових облігацій будуть в основному носити характер реструктуризації старих облігацій, невеликі закриті випуски нових облігацій суттєво на фондовий ринок не вплинуть. І що найнеприємніше-в 2010 році триватиме період дефолтів облігацій.
У наступному році ОВДП залишаться єдиними облігаціями на ринку, котрі заслуговують поваги. Прибутковість ОВДП буде знижуватися, але і при цьому навряд чи вона до кінця наступного року впаде нижче 15-17% річних. Тому гравцям фондового ринку буде вигідно мати ОВДП та інші облігації.
Золото
На 2010 рік існує два суперечливих прогнози щодо цін на золото. За одним із прогнозів очікується, що ціна на золото впаде до рівня 700-800 дол за тройську унцію (22-25 дол за 1 г золота), а за іншим прогнозом очікується, що ціна на золото підніметься до рівня 1300-1400 дол . за тройську унцію (41-45 дол за 1 г золота). Ціна на золото повинна впасти, вважають окремі аналітики, посилаючись на те, що поточна вартість золота має спекулятивний характер, крім того, збільшивши частку золота в золотовалютних запасах, низка великих країн: Індія, Великобританія, Сингапур зрозуміли, що тим самим вони не захистили свої резерви від девальвації долара. І тепер існує ризик, що вони почнуть від цього золота позбавлятися, а в умовах низького попиту на цей товар, це може призвести до обвалу цін на золото. Прихильники дорогого золота вважають, що девальвація долара буде стимулювати зростання вартості золота, крім того очікується, що Китай в 2010 році буде активно скуповувати золото для своїх золотовалютних резервів і це призведе до збільшення попиту на цей товар.
Кредити
Наступного року істотного поліпшення кредитування фізичних осіб не очікується. Швидше за все, кредитний ринок в 2010 році буде зростати за рахунок збільшення обсягів кредитування юридичних осіб. Для банків в 2010 році головним завданням буде не збільшення обсягів кредитування фізичних осіб, а перекредитування старих кредитів. У першу чергу, це стосується іпотечних кредитів. Не виключено, що наступного року кількість перекредитування (заміна позичальників) з іпотечних кредитів буде збільшуватися. Потенційні охочі отримати іпотечний кредит, будуть отримувати не новий кредит, а переоформлювати на себе старий кредит, одночасно із заставою на нерухомість. В окремих випадках це дозволить заощадити на ставці за кредитом та отримати кредит у валюті, не дивлячись на заборону на валютне кредитування. Можливо, сама заборона на валютне кредитування буде знята вже в середині 2010 року, якщо зміцнення гривні матиме постійний характер. Це може стимулювати зростання кредитування населення, хоч і спірно, тому що у населення ще свіжі девальваційні побоювання. В цілому ж у наступному році середні ставки із кредитів для населення будуть знижуватися від 25-27% до 20-22% річних протягом усього року. Ці ставки навряд чи будуть стимулювати зростання попиту на кредити серед населення. Крім того, банки будуть тільки посилювати методику оцінки платоспроможності позичальників. Традиційним при оцінці платоспроможності позичальника буде аналіз його дій з погашення кредиту в умовах кризи.
Депозити
Настільки високі ставки із банківських депозитів довго залишатися не зможуть. Фактично, саме високі ставки із банківських депозитів гальмують процес відродження кредитування. Тому банки будуть проводити тенденцію зниження ставок із депозитів. Перш за все, зниження торкнеться ставки із коротких депозитів і депозитів до запитання. Ставки з гривневих депозитів до запитання будуть знижуватися до рівня 5-7% річних, що вплине і на відтік грошей з цих депозитів. Ставки із гривневих депозитів на термін три-шість місяців у гривні будуть знижуватися до рівня 16-17% річних. А ставки із гривневих депозитів на рік і більше будуть на рівні 20-22% річних. Щодо ставок з валютних кредитів: все буде залежати від динаміки курсу гривня-долар-євро. Якщо зміцнення гривні відбудеться, то, швидше за все, ставки із доларових депозитів не будуть вищі 10-12%, а із євродепозитів - не вище 10% річних. Якщо ж девальвації гривні в 2010 році не уникнути, то, швидше за все, ставки і з гривневих, і з валютних депозитів залишаться на рівні близькому до рівня кінця цього року.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас