Україна та РФ залагодили "нафтові" суперечності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна та РФ залагодили "нафтові" суперечності

Енергетика
524
"Укртранснафта" і "Транснефть" (РФ) практично врегулювали питання транзиту нафти до Європи через Україну. Про це повідомив прес-секретар Міністерства палива та енергетики Фент Ді.
В телефонному інтерв'ю каналу "Інтер" представники компанії "Укртранснафта" повідомили, що ставка транзиту російської нафти через територію України збільшиться на 20%.
За його словами, ввечері приблизно о 18:00 відбулася телефонна розмова міністра палива та енергетики Юрія Продана з міністром енергетики Росії Сергієм Шматко, в якій були обговорені питання співпраці у сфері постачань нафти і її транзиту.
"Сторони досягли погоджених позицій. За інформацією, яку надали компанії "Укртранснафта" та "Транснефть", питання гарантованих обсягів постачання нафти вже практично врегульовані", - сказав прес-секретар.
За словами Фента Ді, це дозволить "забезпечити довгострокові і стабільні постачання сировини європейським споживачам".
Він підкреслив, що технічно українська нафтотранспортна система і компанія "Укртранснафта" повністю готові до прокачування нафти в 2010 році.
Цю інформацію підтвердила і прес-секретар Міненерго РФ Ірина Єсипова, повідомляє ИТАР-ТАСС. "В результаті інтенсивних переговорів вдалося в цілому погодити умови транзитного договору, позиції компаній зближувалися, і в принципі були сформульовані домовленості із забезпечення довгострокових постачань європейським споживачам", - сказала вона.
"Сподіваємось, що найближчим часом російська та українська сторони підпишуть договір", - додала Єсипова, уточнивши, що це може статися сьогодні або завтра.
В російському Міненерго розраховують, що "погоджені зусилля дозволять стабільно і надійно забезпечити постачання нафти, і Новий рік пройде без збоїв і неприємних ситуацій".
Нагадаємо, вчора Росія попередила Європейський Союз про можливе призупинення транзиту нафти через територію України до Словаччини, Угорщини і Чехії через невирішені питання із транспортування сировини між українською і російською сторонами.
Однак представник президента України з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський на зустрічі з послами Словаччини, Чехії і Угорщини запевнив, що Україна не має наміру перешкоджати проходженню російської нафти через свою територію.
НАК "Нафтогаз України" також офіційно заявила, що з українського боку не існує жодної загрози для транзиту російської нафти європейським споживачам
22 грудня стало відомо, що Україна веде переговори з Російською Федерацією про підвищення ставки транзиту нафти українськими нафтопроводами.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас