НБУ вимагає від банків надання планів капіталізації за підсумками аудиту-2009 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вимагає від банків надання планів капіталізації за підсумками аудиту-2009

389
Національний банк України (НБУ) визначив особливості проведення аудиторської перевірки річної фінансової звітності банків за 2009 рік, зобов'язавши кредитно-фінансові установи надати плани капіталізації за її підсумками, повідомив НБУ в листі до банків (№47-512/16274-24031).
Згідно з листом, порядок аудиторської перевірки закріплений постановою НБУ від 23 грудня (№ 763). Порядок проведення аудиту звітності розроблений з метою оцінки якості активів, достатності резервів і капіталу банків: документом встановлені правила стрес-тестування банків.
Для забезпечення безумовного виконання вимог постанови №763 НБУ доручив банкам терміново внести зміни до відповідних договорів з аудиторськими фірмами.
Документ зобов'язав банки забезпечити доступ аудиторів до матеріалів останньої інспекції НБУ і надати центробанку право ознайомити з частиною інформації аудиторського звіту представників Міжнародного валютного фонду і Світового банку.
Відповідно до постанови, банки мусять надати Нацбанку аудиторський звіт і окремий додаток до нього до 30 квітня 2010 року.
В документі наголошується, що банки, які за результатами аудиту потребуватимуть докапіталізації, зобов'язані до 1 червня 2010 року направити в НБУ програму капіталізації, реалізація якої дозволить до 1 липня досягти показника адекватності капіталу не менше 10%.
Крім того, такі банки мають надати програму капіталізації, яка забезпечить до 1 січня 2011 року досягнення показника адекватності капіталу не менше 10%, - виходячи з результатів стрес-тестування. Фінустановам також доручено розробити план заходів, направлений на зниження кредитних ризиків.
Щодо параметрів стрес-тестування в документі відзначається, що, зокрема, якість кредитів і обсяг резервів визначається за умови корекції структури кредитного портфеля банку: з кредитів, віднесених до категорії "стандартна", переміщається 5% обсягу заборгованості по вибраних кредитах в категорію "під контролем"; з кредитів, віднесених до категорій "під контролем", "субстандартна" і "сумнівна", здійснюється переміщення 10% обсягу заборгованості по вибраних кредитах на одну категорію нижче.
При цьому з переліку прийнятного забезпечення виключається застава у вигляді цінних паперів, рухомого майна, майнових прав на майбутнє нерухоме майно, а також інших майнових прав (за винятком облігацій внутрішньої державної позики, цінних паперів Державної іпотечної установи і безвідкличних безумовних гарантій банків з міжнародним рейтингом не нижче ніж "інвестиційний").
Крім того, застави у вигляді нерухомості мають враховуватися за ринковою вартістю, визначеною не пізніше ніж за шість місяців до початку перевірки.
Стрес-компонент при визначенні капіталу передбачає зменшення обсягу регулятивного капіталу на суму зобов'язань перед клієнтами, які не виконуються з вини банку. Крім того, враховується потреба банку в збільшенні резервів під кредитні операції за підсумками стрес-тестування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас