Експерт: Частка тіньової економіки в Росії складає 25-30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Частка тіньової економіки в Росії складає 25-30%

191
В Росії частка тіньової економіки складає 25-30%, заявив головний економіст Deutsche Bank в Росії Ярослав Лісоволик.
Німецькі дослідники прийшли до висновку, що найменше від світової економічної кризи постраждали ті країни, в яких люди активні в обмані держави, - такі, як Греція і Португалія.
За даними Deutsche Bank, розмір тіньової економіки там складає близько чверті від офіційної, а як передає Financial Times, прем'єр-міністр Греції недавно визнав, що держапарат країни "роз'їдений корупцією". Падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) в них склало всього 0,7 і 2,6% відповідно.
Крім того, в банку підкреслюють: країни, в яких частка "тіньовиків" дуже невелика (Австрія, Нідерланди, Франція), падіння основного економічного показника теж незначне, - на рівні 2-4%.
За словами експерта, незваєаючина те, що сектор тіньової економіки може впливати на економіку офіційну, далеко не завжди його активізація призводить, наприклад, до збільшення споживчого попиту.
"В країнах з високими валютними ризиками люди вважають за краще переводити такі гроші в тверду валюту", - відзначає Лісоволик.
Проте експерти стримано ставляться до таких досліджень. "На зміну ВВП впливає багато різних факторів - зовнішньоекономічна кон'юнктура, ступінь"надутості" бульбашок в економіці, тому не можна зупинятися лише на чиннику тіньової економіки", - упевнений Лісоволик.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас