АСЕАН, Японія, КНР, Південна Корея і Гонконг створюють резервний фонд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АСЕАН, Японія, КНР, Південна Корея і Гонконг створюють резервний фонд

Казна та Політика
412
Країни-учасниці Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН), а також Китай, Японія, Південна Корея і Гонконг (спеціальний адміністративний район КНР) підписали угоду про заснування спільного резервного фонду обсягом 120 млрд дол., який служитиме вирішенню короткострокових проблем з валютною ліквідністю в регіоні. Про це йдеться в спільному прес-релізі міністрів фінансів і глав Центробанків країн-учасниць угоди, опублікованому 28 грудня на сайті Народного банку Китаю (китайського Центробанку).
Ключовими цілями заснованої схеми є, як сказано в повідомленні, "допомога в вирішенні проблем з платіжними балансами і короткостроковою ліквідністю в регіоні" і "розширення існуючих міжнародних угод про валютну співпрацю". Пул обсягом 120 млрд дол. використовуватиметься для фінансової підтримки країн, що зіткнулися з проблемами ліквідності, через валютні свопи.
Китай (включаючи Гонконг) і Японія вносять до резервного фонду по 38,4 млрд дол., Південна Корея - 19,2 млрд дол., країни АСЕАН всі разом - 24 млрд дол.
Підписана угода є продовженням регіональної фінансової співпраці по лінії так званої "Ініціативи Чіанг-Май", заснованої в 2000 р. Суть цієї схеми, створеної у відповідь на азіатську фінансову кризу 1997-1998 рр., зводиться до надання взаємної підтримки у відновленні валютної ліквідності через двосторонні кредитні лінії.
Нагадаємо, на сьогодні в АСЕАН входять Індонезія, Малайзія, Сингапур, Таїланд, Філіппіни, Бруней, В'єтнам, Лаос, М’янма і Камбоджа. Населення країн-членів АСЕАН складає близько 500 млн осіб, їх сукупний ВВП досягає близько 737 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас